Hlavní obsah

Soud zrušil Limberskému pokutu za neomluvenou absenci u jednání. Byla prý přísná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako předvolaný svědek bez omluvy nepřišel k výslechu a kvůli tomu nemohl být vynesen plánovaný rozsudek. Za zmařené jednání dostal letos v březnu plzeňský fotbalista David Limberský u domažlického okresního soudu pořádkovou pokutu 15 tisíc korun. Někdejší fotbalový reprezentant ale nakonec nic platit nebude. Krajský soud v Plzni vyhověl jeho stížnosti a rozhodnutí o finanční sankci nyní zrušil s tím, že jde o nepřiměřeně přísný postih.

Foto: Patrik Biskup, Právo

David Limberský jako svědek u soudu

Článek

„Pro uložení pořádkové pokuty nebyly splněny podmínky, neboť se jednalo o ojedinělé pochybení svědka,“ stojí v usnesení krajského soudu.

Ten poukázal na to, že takovou formu trestu by bylo možné akceptovat, pokud by se svědek k hlavnímu líčení nedostavil opakovaně a způsobil tak průtahy v řízení. To ale podle krajského soudu nebyl Limberského případ.

„Z obsahu spisu vyplývá, že průtahy v řízení, které probíhalo před okresním soudem od podání obžaloby v červnu 2020 do vyhlášení rozsudku letos na jaře, nespočívaly výlučně v nedostavení se svědka Davida Limberského k hlavnímu líčení,“ uvedl dále krajský soud.

Limberský čelí obžalobě. Za vydírání mu hrozí 8 let

Krimi

„Je patrné, že jednání byla průběžně odročována a přenařizována pro omluvy obžalovaných, obhájců, z důvodu přetíženosti soudu nebo také kvůli protahování termínu pro vypracování znaleckého posudku obhajoby,“ konstatoval soud.

Podle něj nelze ohlédnout ani od skutečnosti, že v době konání hlavního líčení byl Limberský v pracovní neschopnosti. „Byť se mohl na jednání omluvit,“ upozornil druhým dechem krajský soud.

Tomu se také nelíbilo, že okresní soudce se během následného hlavního líčení svědka ani nezeptal, proč se k předchozímu jednání nedostavil a rovnou mu předal do ruky rozhodnutí o uložení pokuty.

Limberského předvolal domažlický okresní soud kvůli dopravní nehodě jeho vozidla Bentley v roce 2019, které v té době půjčil srbskému kamarádovi.

Ten podle obžaloby nehodu zincenoval a podle zatím nepravomocného rozsudku dostal za pojistný podvod peněžitý trest.

Chtěl ho nechat předvést

Limberský na stanovený termín výslechu k domažlickému soudu nedorazil a ani se neomluvil. Předvolání mu soud poslal do datové schránky s více než měsíčním předstihem. Protože si z ní písemnost nevyzvedl do deseti dnů, soud ji bral jako doručenou formou fikce.

To znamená, že i když ji adresát nepřevezme a ani se s jejím obsahem neseznámí, je považována za doručenou.

„Svědek měl více než pět týdnů na to, aby se přihlásil do datové schránky. K hlavnímu líčení se nedostavil, čímž zmařil jednání a věc nemohla být skončena. Svědek ani svoji neúčast dodatečně neomluvil,“ napsal okresní soudce do rozhodnutí o pokutě.

Jednání tak musel odročit a podle svého vyjádření zvažoval, že na následující termín nechá Limberského předvést do soudní síně policií. Nakonec se rozhodl prostřednictvím strážců zákona někdejšímu fotbalistovi písemné předvolání pouze předat.

Limberský se hájil tím, že měl poruchu v datové schránce, kterou mu obsluhuje účetní. O nařízeném hlavním líčení prý proto nevěděl. Dále poukázal na to, že by se k jednání ani nemohl dostavit, protože v té době léčil úraz nohy a měl vystavenou pracovní neschopnost.

Ve stížnosti proti pokutě sportovec argumentoval také tím, že se vždy řádně dostavuje na předvolání i v dalších řízeních, kde vystupuje jako svědek.

Za fingovanou nehodu s autem fotbalisty Limberského padly statisícové pokuty

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám