Hlavní obsah

Soud zprostil lékařku obžaloby za posudek, který měl pomoci údajnému simulantovi k plné invaliditě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevinná. Tak ve čtvrtek rozhodl plzeňský okresní soud v případu bývalé předsedkyně posudkové komise ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zároveň lékařky Zdeňky Buriánkové. Tu před třemi lety policie obvinila toho, že umožnila získat plný invalidní důchod muži, který měl vážné obtíže jen předstírat.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zdeňka Buriánková u plzeňského soudu v roce 2021

Článek

„Soud dospěl k závěru, že její jednání tak, jak je popsané v obžalobě, není trestným činem,“ informovala v pátek Novinky mluvčí soudu Lucie Ženíšková. Verdikt není pravomocný. Státní zástupce se vyjádří k tomu, zda si podá odvolání, až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

Podle spisu měla Buriánková nasměrovat posudkovou komisi k rozhodnutí o tom, že je muž postižen invaliditou třetího stupně, ačkoli ve skutečnosti tomu jeho zdravotní stav neodpovídal. Stát mu tak měl neoprávněně vyplatit téměř tři čtvrtě milionu korun.

Za přečin maření úkonu úřední osoby z nedbalosti hrozilo lékařce, která je již v důchodovém věku, až rok vězení.

Vše začalo v roce 2015, kdy správa sociálního zabezpečení přiznala bývalému leteckému pilotovi Jindřichu S. plnou invaliditu. Po dvou letech ale své rozhodnutí revokovala, když policie přišla na to, že někdejší zaměstnanec Českých aerolinií měl předkládat pro posouzení svého zdravotního stavu pozměněné nebo dokonce zfalšované lékařské zprávy, které ho měly proměnit v nemohoucího člověka závislého na pomoci druhých.

Správní soud ale v roce 2018 přiznal Jindřichu S. invaliditu zpět, když se opřel o závěry posudkové komise (MPSV) v čele právě s Buriánkovou, u které si nechal vypracovat posudek.

Podle zjištění kriminalistů měla Buriánková při přípravě podkladů pro rozhodnutí komise postupovat nestandardně, když nezohlednila v té době už známé objektivní a pravé lékařské nálezy, které policisté zajistili u příslušných odborníků a které zdravotní obtíže tvrzené Jindřichem S. vyvracely.

Senior srazil chodkyni a ujel. Pak podle soudu zfalšoval lékařské potvrzení, že může řídit

Krimi

Jako šéfka komise měla Buriánková za úkol vypracovat rešerši, která obsahuje podstatné výňatky z lékařských zpráv a slouží jako základní kostra při vyhotovení samotného posudku.

„Obviněná při zpracování této rešerše jako stěžejního podkladu pro ostatní členy posudkové komise nevěnovala studiu zdravotnické dokumentace dostatečnou pozornost. De facto rezignovala na své povinnosti spočívající v řádném zjištění zdravotního stavu posuzované osoby, když vůbec nebrala v potaz ověřené lékařské zprávy, které zajistila policie a které v té době již měla k dispozici,“ argumentovala státní zástupkyně.

Ta také upozornila na to, že pokud by Buriánková vycházela z dokumentů opatřených policií a pečlivě prostudovala spisovou dokumentaci orgánu sociálního zabezpečení, nemohla by komise žadateli přiznat invaliditu žádného stupně, stejně tak by mu nemohl být přiznán příspěvek na péči a průkaz osoby se zdravotním postižením.

Soudy se zabývají také jednáním Jindřicha S., který čelí obvinění z podvodu a padělání a pozměňování lékařských zpráv. „Hereckým výkonem podpořeným falešnými lékařskými zprávami získal plný invalidní důchod, neoprávněně pobíral nemocenskou a ještě inkasoval peníze z uzavřených pojistek,“ stojí v obžalobě krajského státního zastupitelství. Celkově mu měly pojišťovny a správa sociálního zabezpečení neoprávněně vyplatit dva a půl milionu korun. Případ doposud není uzavřen.

Z trestního spisu vyplývá, že Jindřich S. měl v roce 2014 po obdržení výpovědi ze zaměstnání předstírat přímo na pracovišti kolaps a následné zdravotní komplikace vyplývající z údajného úrazu hlavy.

Choval se jako zdravý člověk

Muže, který se poté prezentoval jako těžký invalida, jenž bez pomoci nevstane z postele a na nohou se udrží jen za pomoci francouzských holí, později natočili policisté v situacích, kdy se choval jako naprosto zdravý člověk.

Řídil auto, jezdil na nákupy nebo sekal trávník. Při domovní prohlídce pak kriminalisté objevili fotky a videa z rodinných výletů, kde je Jindřich S. zachycen dokonce na lanovce nebo na motorovém člunu, a to bez náznaků jakékoli zdravotní indispozice.

Ve stejném duchu se nesla i jeho svatba. Na záběrech je vidět, jak zametá koštětem střepy z rozbitého talíře anebo jak tančí s manželkou. Detektivové dokonce zjistili, že jezdí po klubech jako diskžokej.

Bývalý pilot před soudem. Měl hrát invalidu a inkasovat miliony z pojistek

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám