Hlavní obsah

Soud: Zbití vyhazovače pálkami nebyl pokus o vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý překvalifikoval čin z loňského března, kdy dva muži zbili baseballovými pálkami vyhazovače v jednom z pražských barů. Oldřich Havlíček a Daniel Bártů původně čelili obžalobě z pokusu o vraždu a v březnu dostali 11 a 10,5 roku. Odvolací senát je však jiného názoru a jejich jednání překvalifikoval na ublížení na zdraví, Havlíčkovi pravomocně vyměřil 6,5 roku a Bártů šest let.

Článek

Osmadvacetiletý Radek Macan, který je podle verdiktu k činu navedl, dostal definitivně za přípravu k vraždě pětiletý trest. Již v březnu byl za návod k ublížení na zdraví potrestán pravomocně roční podmínkou jeho známý Pavel Hradecký, který Havlíčka a Bártů telefonicky požádal, aby vyhazovače zbili.

"To jde," reagoval na dnešní verdikt Havlíček, který dostal o 4,5 roku nižší trest. Bártů se dočkal snížení o 3,5 roku. Oba zopakovali, že nechtěli vyhazovače Reného Přívratského zabít. "Neměli jsme v úmyslu nikoho zranit, natož zabít. Vše vyplynulo ze situace, kdy jsme byli donuceni se bránit," uvedl Bártů.

Policie nezasáhla

Událost se stala loni v noci na 13. března. Opilý Macan se v baru Atlantik na pražské Letné nepohodl s Přívratským. Vše prý začalo kvůli cigaretě, kterou si Macan od Přívratského vzal. Po následné hádce ho údajně vyhazovač zbil, až upadl do bezvědomí, pomočil se a pokálel.

Když se Macan vzpamatoval, rozhodl se Přívratskému pomstít a zavolal kamarádovi Hradeckému. Řekl mu, že když sežene lidi, kteří Přívratského zabijí, dostane 15 000 korun. Hradecký požádal o pomoc Havlíčka a Bártů, kteří ještě s dalším mužem přijeli před bar s baseballovými pálkami. Mezitím se opět strhla potyčka mezi Macanem a Přívratským a jeho dvěma kamarády. Trojice prý Macana před barem kopala a bila.

Na místo dorazili Havlíček s Bártů a následovali Přívratského do baru. Macan pak přivolané muže vyzval, aby vyhazovače zabili. Havlíček a Bártů ho podle soudu nejméně třikrát udeřili pálkami do hlavy. Způsobili mu těžká zranění obličeje, tváře a oka a otřes mozku. Podle nich měl Přívratský u sebe střelnou zbraň, kterou proti nim vytáhl a chtěl použít.

Pražský městský soud jim neuvěřil a vynesl tresty za pokus o vraždu. Odvolací senát však dal za pravdu obhájcům, kteří jednání brali jako ublížení na zdraví. Havlíček a Bártů měli s podobným jednáním zkušenosti. "Tentokrát to přehnali. Vzali doslova zákon do svých rukou, a nemůže je omluvit to, že nezasáhla policie," podotkl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám