Hlavní obsah

Soud s šéfy autoškol: Žáci podle obžaloby dostali řidičák, aniž by usedli za volant

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Nákladní auta na českých silnicích řídí možná desítky šoférů, kteří získali řidičské oprávnění, aniž by v autoškole absolvovali potřebné cvičné jízdy. Jak stojí v obžalobě, kterou se od úterka zabývá ostravský krajský soud, provozovatelé dvou autoškol z Ostravy a z Havířova pobírali v letech 2014 a 2015 dotace na rekvalifikační kurzy řidičů nákladní dopravy, ovšem cvičné jízdy fingovali. Získali tak neoprávněně zhruba 2,5 milionu korun.

Foto: Aleš Honus

Obžalovaná Iveta Galatíková v jednací síni ostravského krajského soudu

Článek

Na lavici obžalovaných usedli majitelé ostravské autoškoly Tomáš a Blanka Glatzovi a také majitelka autoškoly z Havířova Iveta Galatíková. Viněni jsou z podvodu a z poškození zájmů Evropské unie.

Jak stojí v obžalobě, měli uzavřenu smlouvu s úřadem práce o poskytování rekvalifikačních kurzů hrazených z rozpočtu Evropské unie a z rozpočtu České republiky. Kontrola ale ukázala, že evidence docházky účastníků rekvalifikačních kurzů obsahuje nepravdivé údaje o absolvovaných praktických jízdách.

Někteří účastníci za volant nesedli vůbec, někteří třeba jen jednou. Některé výkazy obsahují zfalšované podpisy účastníků kurzů, nesedí ani evidence jízd. Podobné problémy kontrola našla u bezmála stovky žáků.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní Blanka a Tomáš Glatzovi

„Zjistilo se například, že jízdy měly být prováděny jedním vozidlem na dvou místech ve stejné době,“ uvedl státní zástupce Marián Mácha. „Ti lidé pak skutečně obdrželi řidičské průkazy skupiny C. Ale to už není věc tohoto trestního řízení,“ dodal.

Obžalovaní odmítají, že by se dopustili něčeho nezákonného. Tomáš Glatz přiznal, že v evidenci byl nepořádek, ovšem odpovědnost za to podle něj nesou hlavně jednotliví učitelé, které zaměstnával na dohodu, a také pracovnice, která měla na starost administrativu. Iveta Galatíková u soudu nevypovídala vůbec.

Tomáš Glatz byl již jednou odsouzen za braní úplatku v souvislosti s vydáváním řidičských oprávnění. Okresní soud v Ostravě mu před šesti lety vyměřil podmínku a dvouletý zákaz činnosti.

Hlavní líčení bude pokračovat ve středu, zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek. Obžalovaným hrozí až osm let vězení.

Sedmnáctiletý žák autoškoly jel v Písku pod vlivem alkoholu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám