Hlavní obsah

Soudce: U Babiše je ve hře rozšíření obžaloby

• Aktualizováno

Expremiér Andrej Babiš, který v pondělí usedl na lavici obžalovaných po boku Jany Nagyové v souvislosti s padesátimilionovou dotací pro farmu Čapí hnízdo, by mohl stejně jako ona čelit rovněž obžalobě z poškození finančních zájmů Evropské unie. V pondělí jej na to při čtení obžaloby upozornil soudce Jan Šott.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš u soudu

Článek

Babiš je v případu obžalován z pomoci při dotačním podvodu. Nagyová čelí obžalobě z podvodu a právě poškození finančních zájmů EU.

„Upozorňuji na případnou změnu právní kvalifikace u obviněného Ing. Andreje Babiše oproti podané obžalobě. Jednání obviněného by se mohlo potenciálně posuzovat i jako zločin poškození finančních zájmů Evropské unie,“ uvedl soudce Jan Šott poté, co zazněla obžaloba, kterou přednesl státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, hájil se Babiš první den u soudu

Domácí

V praxi to znamená, že rozšíření obžaloby je zatím jen ve hře a může se to projevit v případě, že soud uzná obžalované vinnými a uloží jim tresty.

Podle § 260 trestního zákoníku hrozí za poškození finančních zájmů EU v případě odsouzení a způsobení škody velkého rozsahu tresty pět až deset let odnětí svobody.

V současnosti čelí Nagyová obvinění z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Oběma hrozí až desetileté vězení, státní zástupce pro ně žádá tříleté podmínky. Navrhl pro ně také peněžité tresty - pro Babiše desetimilionový, pro Nagyovou půlmilionový.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Státní zástupce pro Nagyovou i Babiše navrhuje podmíněné tresty a pokutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám