Hlavní obsah

Nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, hájil se Babiš první den u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jako nepravdivou a nereálnou označil u soudu expremiér Andrej Babiš (ANO) obžalobu z dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo, kterou v pondělí začal projednávat Městský soud v Praze. Kauza podle něj vznikla proto, že vstoupil do politiky. Před soudem stanula také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Obžalobu rovněž odmítla.

Andrej Babiš v soudní síni.Video: Novinky

 
Článek

Dění u soudu přinášely Novinky v on-line reportáži, redakce děkuje čtenářům za její sledování.

14:50 - Pondělní program jednání by vyčerpán, soudce hlavní líčení přerušil do úterního rána, kdy se bude pokračovat čtením výslechů svědků. Odpoledne pak mají dorazit soudní znalci, například písmoznalec.

14:35 - Soud avizoval, že z pozvaných svědků se v průběhu týdne nedostaví ze zdravotních důvodů Jan Platil, který byl v případu původně rovněž obviněn. V kauze figuroval jako bývalý člen představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila. Platil navíc u policie odmítl vypovídat s tím, že nechce způsobit stíhání sobě či osobě blízké. Tudíž toto jeho vyjádření soud pouze přečetl a Šott konstatoval, že Platila již znovu k soudu zvát nebude.

14:06 - Soudce Jan Šott uvedl, že nečekal ukončení vyjádření obou obžalovaných tak brzy. Rovněž vzhledem k tomu, že odmítli odpovídat na dotazy, soudce využije zbylý čas vyhrazený pro pondělní jednání k přečtení policejních výslechů svědků, které není v plánu k soudu osobně předvolat.

14:00 - Babiš i Nagyová sice nechtějí odpovídat na otázky, podle nich to neznamená, že celkově odmítají vypovídat. Soudce je upozornil, že pokud se budou chtít dále při hlavním líčení k něčemu vyjadřovat a vypovídat, musí se včas a řádně přihlásit.

13:57 - Obžalovaná Nagyová skončila vyjádření k obžalobě, na dotazy ostatních advokátů a žalobce nechce stejně jako Babiš odpovídat.

13:43 - Nagyová uvedla, že byla a je přesvědčená o správnosti žádosti o dotaci. „Farma byla malým a středním podnikem dle tehdejších pravidel a jejich výkladu,“ řekla soudu obžalovaná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová (dříve Mayerová) u soudu v kauze Farma Čapí hnízdo.

13:33 - „Nikdy jsem nic nepravdivého neuvedla, nic podstatného nezamlčela,“ řekla Nagyová v reakci na tvrzení obžaloby, že v žádosti o dotaci na projekt Farma Čapí hnízdo nebylo účelově uvedeno propojení společnosti s holdingem Agrofert.

13:22 - Před trestní senát předstoupila Jana Nagyová. Vinu odmítá. „Vůbec nechápu, že se celý tento případ dostal až k soudu,“ uvedla.

13:20 - Babiš ukončil své vyjádření k obžalobě. Uvedl také, že nebude odpovídat na dotazy ostatních stran a žalobce. Mluvit dále už nechce hlavně proto, že po poradě s advokáty to nepovažuje za žádoucí. Důvodem je podle něj fakt, že hlavní líčení sleduje řada médií a zveřejněné informace by prý mohly ovlivnit svědky, které má soud ještě vyslechnout.

Foto: David W. Černý, Reuters

Andrej Babiš u soudu.

13:16 - Podle Babiše je trestní stíhání výsledkem objednávky, aby byl odstraněn z politiky. „Věřím, že zdejší soud se dokáže od veškerých politických tlaků odpoutat,“ obrátil se Babiš na soudce. „Mé svědomí je čisté a jsem si jist, že se navždy prokáže moje nevina,“ dodal.

13:06 - „Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, a proto jsem přesvědčen, že tady stojím, protože trestní stíhání bylo zpolitizované,“ tvrdí Babiš soudu.

12:58 - „Stojím tady proto, že jsem šel do politiky. Kdybych nebyl v politice, nikdo by o Čapím hnízdě neslyšel,“ obhajuje se Babiš s odkazem na jeho tvrzení, že se v jeho kauze jedná o politický proces. „Žádný trestný čin jsem nespáchal, zásadně to odmítám,“ uvedl.

12:56- Babiš soudu v reakci na obžalobu tvrdí, že nevěděl nic po podmínkách dotačního projektu. „Dozvěděl jsem o tom od paní Nagyové někdy v roce 2008,“ řekl soudu s tím, že Nagyovou pak poslal za svými příbuznými, kteří projekt realizovali.

12:52 - „Konstrukci obžaloby považuji za nepravdivou, nereálnou a nepodloženou důkazy. Cítím nevinen,“ řekl Babiš soudu

12:46 - Po přestávce pokračuje soudní jednání, na řadě je vyjádření Andreje Babiše k obžalobě.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Andrej Babiš u Městského soudu v Praze.

11:40 - Soud přerušil jednání kvůli přestávce do 12:45.

11:36 - Další Babišův obhájce Eduard Bruna soudu řekl, že pro vinu jeho klienta nejsou důkazy.

11:18 - Soudce vykázal ze síně aktivistu Jana Šinágla, který po promluvě Babišova obhájce zatleskal, následně vstal a zavolal směrem k soudu: „Promiňte, hlas občanské poroty.“

11:00 - Ohledně trestního řízení Bartončík zabrousil do historie a filmového umění. Naznačil, že obvinění Babiše bylo pro někoho nevyhnutelné nezávisle na faktech, a odkázal na citát antického římského politika Cata: „Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.“ Těmito slovy Cato končil během punských válek své proslovy, i když v nich o Kartágu nebyla řeč. Tradičně se tato fráze používá jako metafora pro úporné naléhání na nějakou záležitost. Advokát ještě použil odkaz na film Pelíšky, kde byla řeč o rozkazu, který zněl jasně: muž s brašnou nesmí projet.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Andrej Babiš u soudu.

10:41 - Policie podle Michaela Bartončíka nebrala v úvahu důležité dokumenty potřebné ke správnému posouzení případu. Stejně jako obhájce Nagyové tvrdí, že trestný čin se nemohl stát, protože Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky malého a středního podniku, díky čemuž měla na dotaci nárok. Společnost prý nemohla být objektivně propojena s holdingem Agrofert.

10:33 - Jedním z pochybení žalobců podle Babišova obhájce bylo rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) z roku 2019, kterým tehdejší šéf NSZ Pavel Zeman obnovil trestní stíhání Babiše. Vyšetřování dříve zastavilo Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ).

10:15 - Slovo dostal první z Babišových obhájců Michael Bartončík (bratr advokáta Nagyové), který kritizoval postupy státních zastupitelství v kauze. Trestní řízení podle něj provázely „školácké chyby, procedurální excesy a nepromyšlená rozhodnutí“.

10:12 - „Má klientka v plné míře obžalobu odmítá a necítí se být vinna,“ uzavřel svou úvodní řeč advokát Nagyové Bartončík.

Hlavní líčení s Andrejem Babišem.Video: Novinky

10:10 - Podle Bartončíka Nagyová v žádosti o dotaci nic nezatajila, součástí prý byla smlouva Farmy Čapí hnízdo s Agrofertem o strategickém partnerství.

9:57 - K obžalobě se vyjadřují obhájci obviněných, jedná se o to, zda některá ze stran považuje něco z obžaloby za nesporné. Obhájce Nagyové Josef Bartončík uvedl, že trestní řízení podle něj trpí procesními vadami a samotná obžaloba je v rozporu s trestním řádem.

9:46 - Soudní jednání provázejí problémy s akustikou. Veřejnost upozornila soudce, že ho není dobře slyšet.

9:42 - První zájemci o sledování dění v soudní síni přišli k budově již před 7. hodinou. Přišli také zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii, kteří přivezli symbolickou celu pro Babiše, jednalo se o klec, ve které byl kavalec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová (dříve Mayerová) u soudu.

9:40 - Soudce Šott upozornil, že u Babiše je ve hře rozšíření obžaloby, mohl by čelit rovněž jako Nagyová i obžalobě z poškození finančních zájmů EU.

Soudce: U Babiše je ve hře rozšíření obžaloby

Domácí

9:37 - Šaroch dočetl zhruba pětistránkovou obžalobu. Nagyová podle něj spáchala dotační podvod a poškodila finanční zájmy Evropské unie, Babiš měl pomoci ke zločinu dotačního podvodu. Oba měli způsobit škodu velkého rozsahu, jednalo se o zhruba 50 milionů korun.

9:34 - Obvinění Babiš i Nagyová si při četbě obžaloby dělali každý poznámky a občas si něco řekli v tichosti se svými advokáty.

9:30 - „Ing. Jana Nagyová uvedla nepravdivé údaje o tom, že společnost Farma Čapí hnízdo je nezávislý malý a střední podnik, a zamlčela, že osobou fakticky tuto společnost ovládající je obviněný Ing. Andrej Babiš,“ uvedl Šaroch v obžalobě.

Foto: ČTK

Andrej Babiš u soudního projednávání kauzy Čapí hnízdo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš u soudu mezi svými advokáty.

9: 10 - Státní zástupce Jaroslav Šaroch začal číst obžalobu. Podle vyšetřovatelů Babiš svým jednáním, které mělo splňovat charakter podvodu, zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo splňovala navenek požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle obžaloby si přitom musel být vědom toho, že firma je ale propojená s jeho obřím holdingem Agrofert.

9:17 - Spolu s Babišem je obžalovaná Jana Nagyová, která podle vyšetřovatelů v únoru 2008 coby tehdejší místopředsedkyně představenstva Čapího hnízda podala úspěšnou žádost o dotaci.

9:05 - Soudce Jan Šott zahájil soudní jednání.

9:56 - Andrej Babiš přišel do soudní síně se svým obhájcem Eduardem Brunou. „Konečně, Bureši,“ ozval se v tu chvíli jeden z odpůrců z řad veřejnosti. „Bureši, dnes nadešel tvůj soudný den!“ zaznělo také.

Andrej Babiš u soudu.Video: Novinky

8:45 - K soudu přišlo několik desítek novinářů a také veřejnost, kteří zcela zaplnili místa v soudní síni. Soud ale zatím nemusel otevřít balkon, což bylo v plánu, pokud by kapacita nestačila. Soud měl připravené vstupenky.

Soud začíná v 9 hodin, Andrej Babiš dorazil v doprovodu svého advokáta Eduarda Bruny zhruba v 08:00.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Před budovu soudu přivezli aktivisté pro Babiše „vězeňskou celu“.

Nagyová je obžalovaná z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš čelí obžalobě z pomoci k dotačnímu podvodu. Žalobce pro ně požaduje podmíněné tresty a pokutu.

Záznam: Začíná soud s Andrejem Babišem.Video: Novinky

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Babiš: U soudu promluvím a budu říkat pravdu

Domácí

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Obžaloba tvrdí, že svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání dotace.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je přes něj a jeho blízké propojená s firmami z Agrofertu. Pomohl tak tehdejší místopředsedkyni představenstva Čapího hnízda Nagyové k dotačnímu podvodu, tvrdí obžaloba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš u soudu.

Na proces s Andrejem Babišem soud vydává vstupenky. Pro média je vyhrazeno 24 míst s tím, že z každé redakce se přelíčení může zúčastnit jen jeden zástupce.

Zvukové záznamy mohou být nahrávány, videozáznamy jen před začátkem hlavního líčení. Soud je naplánován na 13 dní, vyslechnout má 40 svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám