Hlavní obsah

Projekt Čapího hnízda byl pod rozlišovacími schopnostmi Babiše, vypověděl u soudu Faltýnek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Třetí den soudního jednání má za sebou ve středu Městský soud v Praze v kauze Farma Čapí hnízdo. Manželka obžalovaného expremiéra Andreje Babiše Monika odmítla vypovídat, její bratr Martin Herodes rovněž. Oba patřili kdysi ke skupině vlastníků akcií farmy. Naopak svědčil Babišův stranický i byznysový kolega Jaroslav Faltýnek. Novinky dění u soudu sledovaly v on-line reportáži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Svědek Jaroslav Faltýnek se zdraví s obžalovaným Andrejem Babišem.

Článek

Soudce Jan Šott přerušil hlavní líčení do čtvrteční 9. hodiny, kdy se bude pokračovat ve výsleších svědků. Redakce Novinek tímto děkuje čtenářům za sledování středeční online reportáže, na kterou ve čtvrtek naváže.

13:55 - Soud řešil již dřívější návrh Babišova obhájce Michaela Bartončíka, aby proběhlo znalecké zkoumání Andreje Babiše mladšího, který má přijít v pátek v kauze svědčit. Mělo by jít o posouzení jeho psychického stavu. „Ze spisu nevyplývá, že by nebyl schopen vypovídat. Návrh na znalecké zkoumání ještě před jeho výpovědí soud zamítá jako nedůvodný,“ rozhodl soudce Jan Šott.

13:41 - U firmy ZZN Agro Pelhřimov jde o podstatu případu. Podle obžaloby Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

13:40 - Soud vyslechl svědka Zdeňka Kubisku, někdejšího manažera ve firmě ZZN Agro Pelhřimov, který patří ke skupině lidí, jejichž trestní řízení žalobce nakonec zastavil. Kubiska uvedl, že měl s Babišem pouze pracovní vztah. K firmě uvedl, že v době jeho působení již nevyvíjela žádnou činnost. Osobně u prodeje akcií firmy nevyjednával s nikým, řešili to podle něj právníci.

13:15 - „Ne, já jsem přišel rád,“ odpověděl po svém výslechu Faltýnek na závěrečnou otázku soudu, zda bude žádat tzv. svědečné.

13:10 - Babišův advokát Eduard Bruna se Faltýnka ptal, jestli se obžalovaný expremiér někdy speciálně zajímal o problematiku projektu Farma Čapí hnízdo. „Pane docente, bé je správně, bylo to pod jeho rozlišovacími schopnostmi,“ odpověděl Faltýnek. Soudce na advokáta navázal podobnou otázkou - jestli pode Faltýnka mohl mít Babiš na hnízdu nějaký jiný zájem, třeba k němu měl citový vztah a podobně. Faltýnek uvedl, že nic takového nezaznamenal a o projektu se nebavili. Ještě odpověděl na dotaz, jestli se byl někdy na farmě podívat. „Byl jsem se tam podívat několikrát. Krásný areál, za miliardu,“ dodal Faltýnek.

12:49 - Projednávanou kauzu Faltýnek označil jako uměle vytvořenu, důvodem jejího vzniku byla podle něj poptávka po politické likvidaci Andreje Babiše. Vzápětí se vyjádřil o svém vztahu právě k obžalovanému expremiérovi a jeho tón v tu chvíli budil v řadách veřejnosti dojem pohnutí. „Mého dlouholetého šéfa, pana Babiše, si velmi vážím,“ řekl Faltýnek a zlomil se mu hlas, načež se musel nadechnout. Pak uvedl, že se znají od roku 2000. „Domnívám se, že ho dobře znám,“ dodal a otočil hlavu směrem vpravo na Babiše sedícího na lavici obžalovaných.

12:42 - Soudce vyzval Faltýnka, aby nejdřív popsal svůj vztah k případu a souvislosti. „Ten příběh se nestal,“ řekl Faltýnek s odkazem na text obžaloby o dotačním podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo. „Musel jsem si spoustu věcí připomenout, jak to tehdy bylo, co se stalo a co se odehrálo a tak,“ dodal.

12:30 - Úderem avizovaných 12:30 soudce Jan Šott zahájil pokračování hlavního líčení. K ohrádce pro svědky přistoupil bývalý 1. místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který byl v kauze dříve obviněn, trestní stíhání ale později státní zastupitelství zastavilo.

Třetí den soudního líčení s Andrejem Babišem 14.9.2022Video: Novinky

10:14 - Soudce přerušil hlavní líčení do 12:30, kdy je předvolán další svědek.

9:53 - „Mrzí mě to vůči paní Nagyové a děkuji za její vyjádření,“ reagoval Babiš na slova spoluobžalované.

9:50 - O slovo požádala obžalovaná Jana Nagyová. „Chtěla bych se omluvit celé rodině pana Babiše. Pokud čistě někdo teoreticky pochybit měl, tak jsem to byla já,“ konstatovala s tím, že jí za tento výrok obhájce nepochválí. Hypoteticky tedy podle ní padá vina na její hlavu, ale u soudu se prý dokáže, že se ničeho nezákonného nedopustila.

9:48 - Všichni svědci, kteří byli na středu předvoláni k soudu, patřili původně mezi obviněné v kauze. Státní zastupitelství ale jejich trestní stíhání v srpnu 2019 zastavilo.

9:45 - K soudu byl předvolán také někdejší člen představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Luděk Kalivoda. Rovněž odmítl vypovídat.

9:42 - Policejní výslech Moniky Babišové vypadal podobně jako u Bobekové: také popsala rozdělení akcií, načež odmítla vypovídat.

9:32 - Vzhledem k tomu, že na výslechy předvolaných svědků nedošlo, soudce Šott četl protokoly z jejich výslechů u policie v přípravném řízení, což je obecně standardní postup při hlavním líčení. Bobeková popsala rozdělení akcií firmy v rámci Babišovy rodiny mezi ní, bratra Andreje, Moniku Babišovou a jejího bratra Martina Herodese. Dále před policií odmítla vypovídat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Herodes

9:22 - Podmínky pro odepření výpovědi v pozici svědka u soudu upravuje trestní řád. Podle §100 může člověk odmítnout mluvit v případě, že by tím přivodil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo blízké osobě v rodinném poměru.

9:17 - Soudce oznámil, že se soudu ozval Andrej Babiš mladší, který má vypovídat v pátek jako svědek, a potvrdil, že k soudu dorazí. Původně o tom panovaly pochybnosti, byla totiž domluvená videokonference ze Švýcarska, kde Babiš junior žije.

9:13 - Dále měla vypovídat Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, ta se omluvila z jednání ze zdravotních důvodů. K omluvě ale připojila rovněž vyjádření, že využívá práva na odepření výpovědi. Podle soudce za těchto okolností již není nutné ji znovu předvolávat.

9:10 - Vypovídat odmítli rovněž další předvolaní na středu. Bratr Moniky Babišové Martin Herodes využil tohoto práva vzhledem k hrozbě, že by mohl způsobit sobě nebo svým blízkým trestní stíhání.

9:07 - Manželka obžalovaného expremiéra Andreje Babiše Monika odmítla vypovídat. Patří mezi ty aktéry kauzy, kteří kdysi vlastnili akcie společnosti Farma Čapí hnízdo a původně je policie dokonce v kauze obvinila, načež ale žalobci trestní stíhání zastavili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Monika Babišová

9:01 - Soudce Jan Šott zahájil pokračování hlavního líčení, na programu jsou výslechy svědků.

V úterý vystoupil mimo jiné znalec v oboru písmoznalectví, který zkoumal tři podpisy Andreje Babiše mladšího z roku 2007 a jejich pravost na smlouvách ohledně Farmy Čapí hnízdo, o kterých v minulosti Babiš junior tvrdil, že nejsou jeho.

Podle znalce lze nalézt znaky svědčící o tom, že nejde o totožné, běžně používané podpisy. „Nezjistil jsem žádné identifikačně významné shody,“ řekl znalec. Ze slov znalce nicméně vyplynulo, že posudek je nejednoznačný, protože by potřeboval více srovnávacího materiálu, tedy podpisů z té doby.

Babiš přešel do protiútoku a zpochybnil znalce. Došlo i na „účelovku“

Krimi

Andrej Babiš v pondělí označil obžalobu jako nepravdivou a nereálnou. Kauza podle něj vznikla, protože vstoupil do politiky. „Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, a proto jsem přesvědčen, že tady stojím, protože trestní stíhání bylo zpolitizované,“ tvrdí Babiš soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš u soudu.

Nagyová je obžalována z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš čelí obžalobě z pomoci k dotačnímu podvodu. Žalobce pro ně požaduje podmíněné tresty a pokutu.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert.

Uniká mi, proč to tu říkáte. Soudce musel Babiše usměrňovat

Krimi

V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů. Obžaloba tvrdí, že svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání dotace.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je přes něj a jeho blízké propojena s firmami z Agrofertu. Pomohl tak tehdejší místopředsedkyni představenstva Čapího hnízda Nagyové k dotačnímu podvodu, tvrdí obžaloba.

Reklama

Výběr článků

Načítám