Hlavní obsah

Soud rozplétá kauzu analýz. Figuruje v ní Janoušek i Peková

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze ze zdravotních pojišťoven jsme podvodně nevylákali. V tomto duchu se ve středu před pražským městským soudem vyjádřili všichni obžalovaní v kauze údajných podvodů s úhradami za laboratorní analýzy. Mezi nimi figuruje mimo jiné viroložka Soňa Peková a lobbista Roman Janoušek. Ten jako jediný k soudu nedorazil.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Dva z obžalovaných, Soňa Peková a Tomáš Kozák, ve středu u pražského městského soudu.

Článek

Případ se týká údajně ne­oprávněných úhrad ze zdravotního pojištění pro společnost Chambon. Ta podle obžaloby v letech 2009 až 2011 prováděla vyšetření exhumánního genomu, tedy zejména infekčních virů a bakterií. Státní zástupce tvrdí, že k tomu firma neměla oprávnění a od zdravotních pojišťoven si nechávala proplácet dražší úkony.

Lékařka Peková odmítla vinu v kauze, v níž figuruje i lobbista Janoušek

Krimi

Podle obžaloby Chambon podvodně vylákal z pojišťoven 239 milionů. Janoušek, který měl ve společnosti podíl, se u ní nechal zaměstnat jako poradce s úvazkem 20 hodin týdně a platem milion korun za měsíc. Z firmy ale dostával i násobky této částky, celkem si takto podle obžaloby přišel na 62,5 milionu korun. Žalobce Alexandr Dadam z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci míní, že Janouškův pracovní vztah k Chambonu byl jen formální a bezobsažný.

„Jeho jediným účelem bylo vytvořit podmínky pro přístup k neoprávněnému majetkovému prospěchu,“ stojí v obžalobě. Podnikatele proto státní zastupitelství obžalovalo z podílnictví, za což mu hrozí až osmileté vězení. Peková: Chambon byla nejlepší Justice Janouška v minulosti poslala na 4,5 roku do vězení za to, že opilý srazil ženu autem. Trest má ale dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů. Kvůli tomu se omluvil i ze všech soudních jednání v této kauze. Soudce proto ve středu pouze přečetl jeho krátkou písemnou výpověď, v níž vinu odmítl.

Soud potvrdil exmanažerům Key Investments pět a čtyři roky vězení

Krimi

„Neumím si představit, jaký trestný čin jsem mohl spáchat,“ citoval soudce Tome Frankič z vyjádření Janouška, který odmítl dál vypovídat. Jeho advokát Lukáš Trojan kritizoval žalobce za to, že jedním z důkazů obžaloby má být „hrubý nepoměr mezi mzdou a faktickou náplní pracovní činnosti“. Podle Trojana orgánům činným v trestním řízení nepřísluší hodnotit výši mzdy u soukromé společnosti.

„Strategické plánování, vyhledávání akvizic pro rozvoj podnikání, jednal s investory o rozšíření projektu do zahraničí,“ vyjmenoval advokát, co měl Janoušek jako investor v Chambonu na starosti. Doplnil, že z výdělků jeho klient odváděl daně a platil odvody. Miliony měli inkasovat i další čtyři obžalovaní. Všichni vinu odmítli. Mezi nimi i lékařka Soňa Peková, která prohlásila, že za vykazovanými úkony laboratoře si stojí. „Nesouhlasím ani s jedním bodem obžaloby,“ řekla.

„Chambon byla nejlepší laboratoř svého druhu,“ doplnila poté Peková na otázky novinářů. Spolu s ní na lavici obžalovaných usedl i přednosta hematologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tomáš Kozák. Ten působil jako jednatel firmy Medeana, jež s Chambonem spolupracovala. Stejně jako Peková obžalobu odmítl. V kauze čelí obžalobě z podvodu dále podnikatelé Petr Ullrich a Luboš Pašek, spolupracovník Romana Janouška.

Šéf GIBS Radim Dragoun: Řešili jsme víc drogových i korupčních kauz

Domácí

Paškovi mimochodem policie zabavila zlato a hotovost v rámci zásahu na Úřadu vlády v roce 2013. A právě tuto událost dává do souvislosti s obžalobou. „Kdyby se to nestalo, tak tady dnes nejsme. Ta kauza je vyfa­bulovaná od A do Z, je to naprostá stupidní hloupost,“ rozčílil se před novináři obžalovaný podnikatel. Před soudem ale vypovídat odmítl. Dnešní jednání pokračuje výslechem Pekové a dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám