Hlavní obsah

Lékařka Peková odmítla vinu v kauze, v níž figuruje i lobbista Janoušek

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud se ve středu začal zabývat kauzou údajných podvodů s úhradami od zdravotních pojišťoven. Jedna z obžalovaných, viroložka Soňa Peková, ve středu soudu řekla, že s obžalobou nesouhlasí. Lobbista a podnikatel Roman Janoušek, jenž v kauze také figuruje, k soudu nepřišel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na snímku Soňa Peková

Článek

Případ se týká údajně neoprávněných úhrad ze zdravotního pojištění pro společnost Chambon. Ta podle obžaloby v letech 2009 až 2011 prováděla vyšetření exhumánního genomu, tedy zpravidla infekčních virů a bakterií. Státní zástupce tvrdí, že k tomu firma neměla oprávnění a od zdravotních pojišťoven si nechávala proplácet dražší úkony.

Janoušek vytáhl z firmy přes 60 milionů

Krimi

Podle obžaloby Chambon podvodně vylákal z pojišťoven 239 milionů. Janoušek, který měl ve společnosti podíl, se u ní nechal zaměstnat jako poradce s úvazkem 20 hodin týdně a platem milion korun za měsíc. Z firmy ale dostával i násobky této částky, celkem si takto podle obžaloby přišel na 62,5 milionu korun.

Žalobce Alexandr Dadam z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci míní, že Janouškův pracovní vztah k Chambonu byl jen formální a bezobsažný. „Jeho jediným účelem bylo vytvořit podmínky pro přístup k neoprávněnému majetkovému prospěchu,“ stojí v obžalobě. Podnikatele proto žalobce obžaloval z podílnictví, za což mu hrozí až osmileté vězení.

Janoušek byl obžalován kvůli úhradám od pojišťoven

Krimi

Justice Janouška v minulosti poslala na 4,5 roku do vězení za to, že opilý srazil ženu autem. Trest má ale dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů. Nepřišel ani na dnešní zahájení hlavního líčení.

Jeho advokát Lukáš Trojan kritizoval žalobce za to, že jedním z důkazů obžaloby má být „hrubý nepoměr mezi mzdou a faktickou náplní pracovní činnosti“. Podle Trojana orgánům činným v trestním řízení nepřísluší hodnotit výši mzdy u soukromé společnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městský soud v Praze se ve středu zabýval případem podnikatele Romana Janouška a dalších čtyř obviněných v kauze neoprávněných úhrad od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. Na snímku uprostřed Soňa Peková

„Strategické plánování, vyhledávání akvizic pro rozvoj podnikání, jednal s investory o rozšíření projektu do zahraničí,“ vyjmenoval advokát, co měl Janoušek jako investor v Chambonu na starosti. Doplnil, že z výdělků jeho klient odváděl daně a platil odvody.

Peková: Chambon byla nejlepší laboratoř

Miliony měli inkasovat i další čtyři obžalovaní. Všichni vinu odmítli. Mezi nimi i lékařka Soňa Peková, která prohlásila, že za vykazovanými úkony si stojí. „Nesouhlasím ani s jedním bodem obžaloby,“ řekla. „Chambon byla nejlepší laboratoř svého druhu,“ doplnila poté Peková na otázku novinářů.

Spolu s ní na lavici obžalovaných usedl i přednosta hematologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tomáš Kozák. Ten působil jako jednatel firmy Medeana, jež s Chambonem spolupracovala. Stejně jako Peková vinu odmítl.

V kauze čelí obžalobě z podvodu dále podnikatelé Petra Ullrich a Luboš Pašek, spolupracovník Romana Janouška. Paškovi mimochodem policie zabavila zlato a hotovost v rámci zásahu na Úřadu vlády v roce 2013. A právě tuto událost dává do souvislosti s obžalobou.

„Kdyby se to nestalo, tak tady dnes nejsme. Ta kauza je vyfabulovaná od A do Z, je to naprostá stupidní hloupost,“ rozčílil se před novináři obžalovaný podnikatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám