Hlavní obsah

Soud projednává žalobu Agrofertu na Rakušana a STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Praze začal v pondělí projednávat žalobu Agrofertu na STAN a jejich předsedu Víta Rakušana kvůli jeho výrokům o jeho údajném odposlouchávání Agrofertem. Ten se u soudu domáhá odstranění příspěvků z internetu a zveřejnění omluvy.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Rakušan loni v září ve spojitosti s debatou o používání šifrovaných telefonů uveřejnil na sociální síti X, že „v době sestavování vlády a přebírání moci od ANO jsme měli obavy z toho, že nás špehuje bezpečnostní divize Agrofertu.“

Podle Agrofertu to není pravda a po Rakušanovi chce omluvu za nepravdivé tvrzení nebo přinejmenším snahu o vyvolání dojmu, že Agrofert někoho neoprávněně odposlouchává.

„Velmi poškozující je zejména to, že uvedené výroky nepronesl běžný občan, ale pronesl je žalovaný pan Vít Rakušan, který je zároveň i ministrem vnitra ČR, u kterého lze předpokládat vyšší stupeň informovanosti, zejména pokud se jedná o informace o nezákonném odposlouchávání osob, a veřejnost jím sdělené informace v tomto smyslu tak vnímá velmi vážně,“ uvedl v prohlášení Agrofert. Podle jeho právního zástupce Jiřího Urbánka tím bylo zasaženo do pověsti zemědělského konglomerátu založeného Andrejem Babišem (ANO).

Podle právního zástupce Rakušana i STAN Lukáše Vajdy jde o nedůvodnou žalobu. „Žalovaný výrok v žádném případě nemůže být považován za skutkové tvrzení. Existovaly rozumné a jednoznačné důvody, na jejichž základě se dopustil onoho tvrzení. Žalovaný (Rakušan) byl v dobré víře a neměl důvod se domnívat, že některé tvrzení není pravdivé,“ uvedl u soudu Vajda. „Žalovaný výrok popisuje nějaký pocit, nějakou obavu – není možné, že se jednalo o nějaké skutkové tvrzení žalovaného,“ dodal.

Vajda také zmínil, že Agrofert byl v minulosti s podobnými záležitostmi spojován a Babiš jako předseda ANO si na Rakušana připravoval kompro. „Určitá obava tam zcela nepochybně panovala a ta vzešla z toho, co se řešilo v mediálním prostoru,“ řekl Vajda, který také zdůraznil, že v žádném z žalovaných výroků nezaznělo žádné přímé obvinění, že by se něco reálně dělo.

Soud jednání odročil na půlku srpna za účelem předvolání svědků navržených žalovanou stranou.

Rakušan plísnil opozici za šíření strachu kvůli migraci

Domácí

Výběr článků

Načítám