Hlavní obsah

Soud projedná ekologickou havárii v Bečvě v lednu

– Vsetín

Zřejmě už v lednu začne vsetínský soud projednávat rozsáhlou ekologickou katastrofu v řece Bečvě, při které 20. září 2020 uhynulo více než čtyřicet tun ryb v úseku od Valašského Meziříčí po Přerov. Právu to potvrdila vsetínská soudkyně Ludmila Gerlová.

Foto: archiv Stanislava Pernického

Nešťastný rybář na řece Bečvě s mrtvými rybami v lodi

Článek

Soudkyně, která bude o případu rozhodovat, před časem neuspěla s vrácením spisu k došetření. Poukázala například na to, že neexistuje žádný přímý důkaz, odkud do řeky přitekla kontaminovaná voda. Zároveň je podle ní podstatné pořídit nový posudek definující množství a cestu otrávených vod do Bečvy.

Dozorující státní zástupce proti jejímu rozhodnutí podal již v květnu stížnost ke Krajskému soudu v Olomouci. „Krajský soud rozhodl, že má Okresní soud ve Vsetíně případ projednat. Tečka. Vsetínská justice tedy nemá jinou možnost než stanovit datum hlavního líčení. Jestli to bude za týden, za dva nebo za několik měsíců, to uvidíme. Zatím termín neznám,“ sdělil Právu státní zástupce Jiří Sachr.

Vsetínský soud se tak musí podle rozhodnutí krajského soudu vypořádat se všemi skutečnostmi při dokazování v rámci hlavního líčení. „Hlavní líčení začne pravděpodobně v lednu příštího roku. Pokud tomu nebude nic bránit,“ potvrdila ve středu Právu Gerlová.

Viník otravy řeky Bečvy se hledá už dva roky, vědci upozorňují na chyby ve vyšetřování

Domácí

Kauza Bečva tak plyne dál. Ani po sedmadvaceti měsících od události není jasný skutečný viník. Žalobce Sachr přitom již v březnu obžaloval společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod, které odcházejí kanálem ústícím ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

„Byl bych rád, aby už celá kauza co nejdříve skončila. Poškozuje nás víc a víc. Máme dostatek důkazů svědčících o tom, že nejsme viníky. Předložíme je až u soudu,“ řekl Právu Havelka.

Inventury výustí

Z toho, jak se kauza vleče, nejsou nadšeni rybáři, ekologové ani další aktivisté. „Z otravy na řece Bečvě mě i po více než dvou letech jímají smíšené pocity. Žalostné na tom celém je, že se tuto nezvratně zdrcující přírodní katastrofu doposud nepodařilo objasnit, například nedůsledností při vyšetřování,“ uvedl aktivista Marek Smetana, který se v minulosti snažil s dalšími lidmi svou cestou zjistit příčiny této ekologické havárie.

Podle něj je na této aféře pozitivní fakt, že je stále mnoho lidí, kteří i po tak dlouhé době pracují na objasnění havárie a na zamezení opakování se podobné katastrofy.

„S mnohými z nich jsem neustále v kontaktu a osobně se na některé těším 8. prosince na semináři nazvané ‚2 roky záhad při vyšetřování havárie na Bečvě‘. Koná se v Poslanecké sněmovně,“ podotkl Smetana s tím, že šance na dopadení skutečného viníka je podle něj stále menší. „Ale pořád se v tom dá něco podnikat,“ věří aktivista.

„Skutečnost, že ani dva roky po události není znám viník, svědčí o stavu péče o životní prostředí i o neochotě, případně neschopnosti, příslušných úřadů. Ani dva roky po nehodě nejsou zmapovány výusti v problematické části řeky. Podobná havárie se tak může kdykoliv zopakovat a opět nebude vyšetřena,“ podotkl zastupitel Zlínského kraje Štěpán Bekárek (KDU-ČSL).

Úřady při řešení katastrofy na Bečvě chybovaly, míní vyšetřovací komise

Domácí

Podle rybáře Stanislava Pernického z Hustopečí nad Bečvou, který byl mezi prvními, co zaznamenali havárii na Bečvě, nejde jen o zjištění skutečných viníků.

„To není jen o jedné otravě, je tady nějaká budoucnost. Buď chceme mít řeky a přírodu čistou anebo tu chceme mít stoky. Máme tu vodní zákon, zákon o integrovaném záchranném systému, pravidla krizového řízení. Prioritou hlavně ministerstva životního prostředí by mělo být zajistit inventuru všech výustí nejenom do Bečvy, ale do všech řek. Tak, aby se už nemohla podobná havárie opakovat,“ uvedl Pernický na nedávném envirofestu Bečva času 2022.

„Nedá se stále vymlouvat na to, že byl covid, že tu je válka na Ukrajině, inflace a podobně. Už není u moci vláda Andreje Babiše. Ale přesto se nic nezměnilo. Musí se zajistit fungování státu ve všech rovinách, i v otázce životního prostředí, a to se podle mne neděje,“ dodal.

Bečvu si přehazují jako horký brambor

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám