Hlavní obsah

Soud potvrdil tresty mužům, kteří brutálně zbili souseda

Právo, Petr Kozelka
Brno

Zřejmě doživotní následky v podobě zraněného oka budou šestatřicetiletému muži z Brna připomínat do té doby klidný předloňský prázdninový den. Na ulici se na něj vrhli jeho sousedé Roman Kotlár a Roman Kudrik. Muže brutálně zmlátili tyčí. Oběma útočníkům v úterý potvrdil brněnský krajský soud jejich tresty, Kotlár vyvázl s podmínkou, jeho syn Kudrik si musí odsedět tři roky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Kudrík (vlevo) a Roman Kotlár při jednom z předchozích soudních jednání

Článek

S velmi originální obhajobou svých klientů vyrukoval u soudu advokát Oldřich Ševčík. „Soud nevzal v úvahu specifikum romského etnika, oni to vidí jiným pohledem než majorita. Jejich postavení ve společnosti není lehké. Na druhou stranu mají zlaté srdce, nějakému chudákovi na ulici by dali první poslední. Třeba Kotlár je velmi prostý člověk s nízkým IQ, na Slovensku ho zbavili svéprávnosti, není schopen sám existovat, je to analfabet. Celá věc ho velmi mrzí, za svého souseda se modlí,“ tvrdil Ševčík.

Hrozily vážnější následky

S trestem útočníci nesouhlasili přesto, že k nim soud přistoupil ještě mírně, hrozilo jim totiž až deset let vězení. „Poškozeného pronásledovali, bili ho a kopali, Kudrik ho mlátil tyčí. Napadený utrpěl otřes mozku, pohmožděniny po celém těle, pohmoždění oční koule se zhoršením ostrosti a dvojitým viděním. Přitom bezprostředně hrozily ještě vážnější následky, jako poranění mozku,“ upozornila soudkyně Libuše Gloserová.

Důvodem útoku bylo to, že se jím muži cítili poníženi.

Kotlár, olašský Rom, který stejně jako jeho syn nikde nepracuje, byl sice v roce 1995 zbaven svéprávnosti, podle nového znaleckého posudku ale chápe protiprávnost svého jednání.

Dvojice brutálně napadla muže při čištění auta Video: Policie ČR

I když se podle svého advokáta modlí za uzdravení svého souseda, před dvěma lety poté, co se zmlácený muž potácel domů, mu ještě na cestu přidal pár výhrůžek. „Já jsem tady nekoupil barák za pět miliónů, abych se stěhoval, to ty se budeš stěhovat! Mačetou ti useknu hlavu, já si tu nenechám ubližovat,“ řval Kotlár.

Podmínka nestačí

Svádět řádění otce se synem na impulsivnost etnika odmítla i státní zástupkyně. „Před soudem jsme si všichni rovni, ať jsme z jakéhokoli etnika,“ zdůraznila.

S podmíněným trestem pro jednoho z útočníků se už při původním verdiktu brněnského Městského soudu těžko smiřoval napadený muž. „Vyhrožoval mi zabitím, i v soudní síni říkali, že oslepnu úplně. Když patří k této komunitě, tak si můžou dovolovat všechno, pro ně neplatí zákony. Policie se jich bojí, všechno jim prochází. Strach samozřejmě mám, protože těmhle lidem prochází všechno,“ řekl tehdy.

Foto: Policie ČR

Hledaný Roman Kudrík

Ani jeden z obžalovaných se k odvolacímu soudu nedostavil. Kudrik, jenž dostal tři roky natvrdo, totiž hned na podzim po prvním rozsudku uprchl a přímo od soudu zmizel neznámo kam. Policie po něm zatím bezúspěšně pátrá. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám