Hlavní obsah

Soud potvrdil sadistovi 18 let za vraždu dvou stařenek

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Osmnáct let se na svobodu nepodívá Stanislav Horčík (31), který brutálně zavraždil dvě seniorky. Nepomohlo mu ani přiznání, ani odvolání, ve kterém se snažil docílit zmírnění trestu a které v úterý zamítl Vrchní soud v Praze jako nedůvodné. Rozhodnutí je pravomocné. Soud mu také nařídil ústavní léčbu.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzený Stanislav Horčík u Vrchního soudu v Praze

Článek

„Podle názoru soudu nelze hovořit o trestu nezákonném nebo nepřiměřeně přísném. Oba útoky byly náhlé a brutální,” zdůvodnil verdikt předseda soudu Martin Zelenka. Zmínil sice, že pro Horčíka hovořily polehčující okolnosti, protože se k činům přiznal a s policií následně spolupracoval. Díky tomu ale, podle Zelenky, nedostal Horčík od Krajského soudu v Ústí nad Labem vyšší nebo i výjimečný trest.

Horčík se snažil dosáhnout snížení trestu právě proto, že se mu zdál nepřiměřeně přísný. Soud upozornil také na sníženou příčetnosti kvůli své sexuální deviaci.

„Chtěl bych se znovu omluvit všem pozůstalým za způsobenou bolest,” kál se Horčík u odvolacího soudu.

Znalci: Je to agresívní sadista

Horčík se už u krajského soudu k vraždám obou stařenek přiznal. „Vím, že jsem pro společnost nebezpečný, a musím dostat trest, chtěl bych se svých problémů zbavit,“ řekl v prosinci ústeckému soudu Horčík, kterému znalci diagnostikovali agresívní sadismus. Uspokojuje ho, že si může s tělem oběti nakládat podle své libosti.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stanislav Horčík před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Poprvé vraždil v roce 2010 na severní Moravě, v Novém Jičíně, kam se přestěhoval za přítelkyní. Nezaměstnaný Horčík bloumal ulicemi a posilněn lahví rumu zazvonil u náhodně vybraného rodinného domu. Otevřela mu 71letá žena, kterou zatlačil dovnitř a patnácti ranami sedmnácticentimetrovým nožem ji ubodal.

Babička nejlepšího kamaráda

Po nějaké době se s přítelkyní rozešel a vrátil se zpět na Teplicko. Jedenáctého dubna loňského roku se vnutil k babičce svého nejlepšího kamaráda s tím, že by potřeboval poradit s dárkem pro jejího vnuka. Po chvíli z něj ale vypadlo, že by u ní potřeboval přespat.

Stará paní to ale odmítla a pohrozila, že na něj zavolá policii. Na to reagoval Horčík tak, že do seniorky strčil, až si rozbila hlavu. Následně ji v koupelně ubodal sedmi ranami. Po činu se v klidu najedl a dal si cigaretu. Potom se do koupelny vrátil, tělo vysvlékl, umyl a odtáhl do kuchyně, kde se na něm sexuálně uspokojil.

Horčík v bytě také přespal. Snažil se zamaskovat stopy tak, že pustil plynový sporák, zapálil svíčku a odešel. K výbuchu však nedošlo. Tělo našli později příbuzní stařenky, Horčíka policisté dopadli asi čtrnáct dní poté.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústecký soud řeší vraždu dvou seniorek

Ústecký krajský soud začal ve středu rozkrývat okolnosti vražd dvou seniorek, ze kterých obžaloba viní jedenatřicetiletého Stanislava Horčíka. Kriminalisté ho...

Výběr článků

Načítám