Hlavní obsah

Soud potvrdil osvobození Nečasové, Rittiga i právníka Michala v kauze BIS

Praha

Osvobození Jany Nečasové (dříve Nagyové), lobbisty Ivo Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) je pravomocné. Pražský vrchní soud ve čtvrtek zamítl odvolání státního zástupce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu v roce 2017.

Článek

Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila Rittigovu právníkovi obsah zprávy BIS a že lobbista mohl díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

„Závěry soudu prvního stupně lze akceptovat a je na místě obžalované zprostit," konstatoval ve stručném odůvodnění rozhodnutí předseda odvolacího senátu Viktor Mach.

Nečasová byla vrchní šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Rittig se od ní podle obžaloby v roce 2012 dověděl o utajeném materiálu zaslaném předsedovi vlády. Dovodil údajně, že zpráva BIS se týká právě jeho, a proto poslal právníka Michala na schůzku s Nečasovou do Hrzánského paláce.

Nemravnost není trestná, řekla soudkyně a zprostila Nečasovou a Rittiga obžaloby

Krimi

Městský soud v Praze napoprvé uznal trojici vinnou, napodruhé - po odchodu původního předsedy senátu do důchodu - rozhodl opačně. Uvedl tehdy, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem, protože se nepodařilo prokázat, že se muži skutečně dozvěděli o obsahu utajovaných listin. U Nečasové pak podle soudu nebylo prokázáno ani to, že se skutek vůbec stal.

Kauza Nečasové a BIS je znovu před soudem, jednání začalo „kočkopsem”

Krimi

Státní zástupce Rostislav Bajger pro Nečasovou požadoval tříleté vězení, pro oba muže navrhoval podmínky a peněžité tresty. Novinářům řekl, že osvobozující verdikt nemůže akceptovat. Proti pravomocnému rozsudku lze podat dovolání.

Klíčovým důkazem obžaloby byly odposlechy Rittigovy schůzky v pražském hotelu Ventana. Obhájci trvali na tom, že nahrávky není možné použít, protože je policie pořídila při prověřování jiného případu.

Hotelové odposlechy Rittiga soud v kauze BIS nakonec přehrál

Krimi

Odvolací senát však s přihlédnutím k nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu dospěl stejně jako předtím městský soud k názoru, že odposlechy použitelné jsou.

Trojice vinu odmítala, Rittig obžalobu označil za absurdní. Advokáti obžalovaných poukazovali mimo jiné na to, že informace o Rittigově vlivu na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři.

Průlomový verdikt: Odposlechy jsou důkaz, i když pocházejí z jiné kauzy

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám