Hlavní obsah

Soud potvrdil Krejčířovi 15 let za přípravu vraždy celníka a další delikty

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za přípravu vraždy celníka a pokus o vytunelování státního podniku Čepro potvrdil ve středu Vrchní soud v Praze podnikateli Radovanu Krejčířovi patnáctiletý trest vězení. Souhrnný trest pro Krejčíře zahrnuje i řadu dalších činů jako půlmiliardový daňový únik, padělání směnky či nedovolené ozbrojování. Verdikt je pravomocný.

Obhájkyně Radovana Krejčíře Karolína Babáková Video: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Krejčířova obhájkyně Karolína Babáková v odvolání mimo jiné trvala na tom, aby se případ projednal v podnikatelově přítomnosti. Předseda odvolacího senátu Martin Zelenka to ale odmítl s tím, že za svou nepřítomnost může Krejčíř sám, protože před třinácti lety při policejní prohlídce z České republiky uprchl a postupně se dostal do jihoafrického vězení.

Podle Zelenky jsou tresty uložené před třemi lety Městským soudem v Praze odpovídající.

Krejčíř a bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava za podnikem Čepro v celkové hodnotě téměř tři miliardy korun. Údajné dluhy pak byly v letech 2003 a 2004 vymáhány soudně.

Podnik se o tom ovšem nedozvěděl, protože Krejčířovi lidé zaplatili jeden milión korun další z obžalovaných, pracovnici podatelny Čepra Ivaně Skopcové, za to, že soudní obsílky pro Čepro nezaeviduje. Soudy tak nárok firem pravomocně uznaly. K exekuci na Čepro nedošlo jen díky zásahu policie. Skopcová se před třemi lety před soudem přiznala a od jejího potrestání bylo upuštěno.

Od roku 2007 je v JAR

O další dvě miliardy korun se Krejčíř snažil připravit stát tím, že nechal v Tukovém průmyslu uložit padělané peníze a hodlal podplatit celníka, aby je nejprve zabavil na úhradu celního dluhu firmy, ale poté s penězi uprchl. Aby vše proběhlo hladce, dosadil Krejčíř na pozici jednatele Tukového průmyslu Radka Zwierzynu, později hlavního svědka obžaloby. Když totiž Zwierzyna zjistil, že chce Krejčíř posléze celníka zavraždit, z celého plánu vycouval a v roce 2005 vše nahlásil na policii.

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Krejčíř ale týž rok z ČR uprchl při policejní prohlídce jeho vily v Černošicích u Prahy. Přes Slovensko dále pokračoval na Seychely. Od roku 2007 žije v Jihoafrické republice a už pátým rokem tam sedí ve vězení, kde si odpykává pětatřicetiletý trest za obchod s drogami a pokus o vraždu. Tamní soud nedávno rozhodl, že může být vydán do ČR. Záležet bude ale na ministrovi spravedlnosti Michaelu Masuthovi, protože Krejčíř je v JAR stíhán za další trestné činy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám