Hlavní obsah

Soud potvrdil 23 let vězení pro kyselinového útočníka z Plzně

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil v úterý 23 let vězení pro 39letého Jana Dubského, který byl v květnu odsouzen Krajským soudem v Plzni za pokus o vraždu bývalé přítelkyně Martiny (27). Dubský, který měl mladou ženu předloni v listopadu v Plzni polít kyselinou sírovou, se k soudu nedostavil, zastupovali ho dva obhájci.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Dubský u plzeňského soudu

Článek

„O jeho vině naprosto nepochybujeme,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce Michal Hodoušek. „On se ani nikdy přímo nevyjádřil ve smyslu, že to neudělal. Měl pouze výhrady k práci policie,“ podotkl na adresu Dubského soudce.

Podle senátu vrchního soudu všechny důkazy vypovídají v neprospěch obžalovaného. Od výpovědí svědků přes stopy kyseliny sírové na botách, které Dubský vysvětloval výměnou autobaterie, až po jeho aktivity na internetu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dubského motiv je podle soudu evidentní, jako - dle znalců - narcistní osobnost neunesl, že ho bývalá přítelkyně opustila.

Protože útok provedl mimořádně trýznivým způsobem a musel vědět, že oběť bude čelit nesmírným útrapám, je podle soudu adekvátní i 23letý mimořádný trest. Podle obhájců se bude Dubský pravděpodobně dovolávat k Nejvyššímu soudu ČR. Dovolání však nemá odkladný účinek a rozsudek je tak pravomocný.

Poznala obuv

Oběť útočníka vyšetřovatelům přímo neoznačila, popsala ho jako muže sportovní postavy, zhruba 180 cm vysokého, poznala však prý obuv svého bývalého přítele. Ten se měl podle obžaloby z letošního února ženě mstít za rozchod a to, že si našla nového přítele.

Podle obhájce Dubského Víta Zahálky takový důkaz k odsouzení nestačí. „Jeho vinu nedokazuje ani jeden přímý důkaz a nepřímé důkazy netvoří uzavřený řetězec,“ uvedl Zahálka.

Vyšetřovatelé ani soud se podle něj vůbec nezabývali jinou verzí, než že pachatelem je Dubský. „Soud se věnoval jen vlastním úvahám a dokreslování skutkového stavu těmto úvahám,“ dodal obhájce. Pro svého klienta žádal zproštění viny.

Musí platit statisíce

Vedle trestu vězení má Dubský také zaplatit poškozené ženě přes 870 tisíc korun na náhradě škody, 830 tisíc korun zdravotní pojišťovně a přes 44 tisíc korun správě sociálního zabezpečení.

Bývalá přítelkyně utrpěla útokem rozsáhlé popáleniny včetně očí, tváře, poleptání dýchacího a trávicího traktu. Přežila jen díky včasné lékařské péči. Soudního jednání se ze zdravotních důvodů účastnit nemůže, soud vychází z její výpovědi v přípravném řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám