Hlavní obsah

Soud potřetí osvobodil manažery pojišťovny EGAP v kauze cementárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v pondělí i potřetí nepravomocně osvobodil dvojici bývalých manažerů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), kteří čelí stíhání za porušení povinnosti při pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce znovu žádal pro Jiřího Skuhru čtyřleté vězení, pro Karla Plevu pak tříletý podmíněný trest. Chce také, aby společně zaplatili škodu způsobenou pojišťovně. Částka už podle něj přesáhla 416 milionů korun a bude se dále zvyšovat.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Olga Kalašová podotkla, že o pojištění úvěru jednomyslně rozhodlo celé představenstvo pojišťovny.

„Soud by si musel sám dovodit, v čem spočívá konkrétně odpovědnost právě obžalovaných Plevy a Skuhry a v čem spočívalo jejich trestné jednání,” uvedla s tím, že ze závěrečné řeči státního zástupce se to nedozvěděla.

Exmanažeři státní pojišťovny odmítli vinu ve stamiliónové kauze vietnamské cementárny

Krimi

Obžaloba tvrdí, že bývalý obchodní ředitel EGAP Skuhra i někdejší generální šéf pojišťovny Pleva porušili v roce 2010 při sjednávání pojištění úvěru na výstavbu cementárny své povinnosti při správě cizího majetku.

V dokumentech pro jednání dozorčí rady EGAP o pojištění úvěru od České exportní banky údajně mazali a zkreslovali informace o rizikovosti projektu.

Podle státního zástupce Jiřího Pražáka tím chtěli dosáhnout schválení příslibu uzavření pojistné smlouvy a jejího následného uzavření, protože si byli vědomi toho, že kdyby rada znala všechny okolnosti, příslib by neschválila.

„Jednoznačně porušili povinnost pečovat o svěřený majetek s péčí řádného hospodáře. (…) Netvrdím, že zavinili neúspěch projektu, ale neměli rozhodnout pro jeho pojištění,” prohlásil Pražák v závěrečné řeči.

Českým exportérům otrnulo, nebojí se vyvážet do rizikových zemí

Ekonomika

Podle něj jde o naprosto výjimečný pojistný případ, nikoliv jen o další z řady případů, které končí pojistnou událostí. Zdůraznil, že oba muži znali rizika projektu a že se spolehli pouze na jeho nezávazně deklarovanou politickou podporu z vietnamské strany.

Skuhra a Pleva vinu odmítají. Trvají na tom, že v daném obchodním případu postupovali standardně, že naplňovali exportní politiku státu a že projekt měl předpoklady k tomu, aby skončil komerčním úspěchem.

Případ se vrátí k městskému soudu

Pražák v pondělí pro obžalované shodně jako dříve žádal i zákaz činnosti ve statutárních orgánech pojišťoven, bank či spořitelen - pro Skuhru na sedm let, pro Plevu na pět let.

Obvodní soud už dvojici v minulosti osvobodil dvakrát, tyto verdikty ale pokaždé na základě odvolání státního zástupce zrušil pražský městský soud a vrátil věc k podrobnějšímu dokazování. Městský soud se bude případem zabývat i napotřetí, protože Pražák se proti pondělnímu osvobozujícímu verdiktu opět odvolal.

Soudkyně umožnila Janouškovi přerušení trestu, podle NSS nechybovala

Krimi

Kauza se týká stavby cementárny, jejímž investorem byla vietnamská společnost Phu Son Cement a hlavním dodavatelem česká Inekon Group.

Česká exportní banka nakonec z projektu kvůli pochybnostem odešla a úvěr 2,5 miliardy korun investorům poskytla soukromá PPF banka, která si jej pojistila právě u státní EGAP. Projekt však následně zamrzl, když vietnamská strana nedokázala splácet. PPF banka proto čerpání úvěru zastavila a zažádala EGAP o pojistné plnění v řádu stamilionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám