Hlavní obsah

Exmanažeři státní pojišťovny odmítli vinu ve stamiliónové kauze vietnamské cementárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva obžalovaní bývalí manažeři Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jiří Skuhra a Karel Pleva ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 odmítli tvrzení obžaloby, že by manipulovali s informacemi při sjednávání pojištění více než dvoumiliardového úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Investorem stavby byla vietnamská společnost Phu Son Cement a hlavním dodavatelem česká Inekon Group. Úvěr ve výši 100 miliónů eur (2,5 miliardy korun) poskytla investorům soukromá PPF banka, která si jej pojistila u státní pojišťovny EGAP. Projekt však následně zamrzl, když vietnamská strana nedokázala splácet. PPF proto čerpání úvěru zastavila a od EGAP požaduje pojistné plnění v řádu stamilionů korun.

„Chci vyjádřit hluboký nesouhlas s vinou, která mi je kladena. Postupoval jsem standardním způsobem,“ ohradil se bývalý obchodní náměstek Jiří Skuhra proti obžalobě.

V té státní zástupce Jiří Pražák uvádí, že spolu s předsedou představenstva Karlem Plevou v rámci přípravy materiálu na jednání dozorčí rady zamlčovali a upravovali informace tak, aby dozorčí rada EGAPu schválila příslib pojištění úvěru.

EGAP žádá více než 800 miliónů

„(Obžalovaný Skuhra) ignoroval informace o vývoji cen cementu ve Vietnamu,“ uvedl například Jiří Pražák. Obžalovaní podle něj věděli, že může vzniknout povinnost pojistného plnění, čímž porušili povinnost opatrovat majetek EGAP.

„Nedokážu si vysvětlit, proč jsem zrovna já stíhaný. Měl jsem protokolární povinnost prezentovat případ na dozorčích radách,“ hájil se Pleva. „Informoval jsem dozorčí radu, z protokolárních důvodů se tam muselo vyskytovat moje jméno,“ vysvětloval soudu.

Detailní podmínky pojištění prý neznal, protože případ vietnamské cementárny neměl na starosti. Dozorčí rada ale podle Plevy znala veškeré aspekty projektu.

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma obžalovaným až osm let vězení. EGAP požaduje náhradu škody na zhruba 870 miliónů korun. Částka se skládá z peněz, které už pojišťovna vyplatila bance, a z těch, které jí teprve bude muset uhradit v budoucnu.

Pojišťovna EGAP podporuje český export především pojišťováním vývozních úvěrů. Stát ve společnosti vykonává vlastnická práva prostřednictvím ministerstva financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám