Hlavní obsah

Soud potrestal diskutéry za nabádání k vraždám migrantů podmínkou

Plzeň

Plzeňský okresní soud v minulých dnech potrestal několikaměsíční podmínkou dva muže za nabádání k vraždám migrantů v České republice. Rozhodl od stolu tzv. tresntím příkazem, tedy bez veřejného projednání obžaloby. Jeden z obviněných ale s verdiktem nesouhlasil a podal si odpor. Soud tak v jeho případě musí nařídit klasické hlavní líčení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jde o dva z celkem deseti obviněných pisatelů nenávistných komentářů, kteří předloni v červenci reagovali v diskusi na článek předsedy SPD Tomia Okamury kritizujícího mírný trest pro syrského přistěhovalce za bezdůvodný útok na manželskou dvojici v Plzni.

Obžalovaní vystupovali pod přezdívkami, vyšetřovatelům se je podařilo identifikovat ve spolupráci se společností Facebook. Ve svých příspěvcích například napsali: „Zabít.“ „Oběsit a poslat to h…o domů.“ „Jsou to opice a podle toho je zapotřebí s nimi nakládat…“ „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu.“

Okamura zkritizoval mírný trest pro syrského přistěhovalce, spustil lavinu nenávisti

Krimi

„Takto fakticky vyzýval ke spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy čtenáře článku Tomia Okamury, který kriticky zmiňoval skutečnost, že syrský migrant dostal za fyzické napadení dvou osob na veřejně přístupném místě pouze podmíněný trest, ačkoliv podle názoru autora článku měl být uložen trest okamžitého vyhoštění s přihlédnutím na charakter trestné činnosti a skutečností, že jde o migranta,“ napsal soudce do trestního příkazu.

Okamura tehdy poukázal na případ prodavače kebabu v Plzni Mohamada Ramadana (26), který dostal za útok pěstmi na muže o generaci staršího a jeho manželku 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Syřan zbil muže, který ho upozornil na nevhodné chování

„Muslimským migrantům z arabských zemí u nás pěkně narůstá hřebínek. Takový migrant nemá dostat jen podmínku, ale má být okamžitě vyhoštěn. Rozsudek znamená, že si tady bude dál vesele prodávat kebab,“ napsal Okamura na Facebooku a k textu přidal i Ramadanovu fotku.

Policie stíhá diskutéry, kteří nabádali k útokům na migranty. S odhalením pomohl Facebook

Krimi

Syřan stanul před soudem za incident z předloňského února. Předcházel mu konflikt s řidičem trolejbusu, který na Ramadana zatroubil poté, co se nebezpečně otáčel se svým vozidlem přímo v křižovatce. Na zastávce pak cizinec trolejbus dojel, zastavil u něj a jeho šoférovi sprostě nadával.

Celou situaci tehdy sledoval i 51letý Václav H, který cizince na nevhodné chování upozornil. Podle spisu ho Ramadan nejprve úderem do ramene srazil k zemi a pak do něj bouchal pěstmi. Útočníka se snažila odtrhnout manželka napadeného muže, ale od cizince schytala ránu do obličeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám