Hlavní obsah

Policie stíhá diskutéry, kteří nabádali k útokům na migranty. S odhalením pomohl Facebook

– Plzeň

Z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob obvinila policie několik pisatelů nenávistných komentářů, kteří loni v červenci reagovali na příspěvek předsedy SPD Tomio Okamury kritizujícího mírný trest pro syrského přistěhovalce za bezdůvodný útok na manželskou dvojici v Plzni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Policejní orgán vydal usnesení o zahájení trestního stíhání sedmi osob napříč celou republikou,“ potvrdil Právu státní zástupce, který dohlíží na vyšetřování případu. Dodal, že počet obviněných ještě není konečný.

Všichni pisatelé vystupovali pod přezdívkami, vyšetřovatelům se je podařilo identifikovat ve spolupráci se společností Facebook. Podle zjištění Práva některé komentáře přímo nabádaly k útokům na migranty žijící v České republice: „Oběsit a poslat to h…o domů.“ „Jsou to opice a podle toho je zapotřebí s nimi nakládat…“ „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu.“

Okamura zkritizoval mírný trest pro syrského přistěhovalce, spustil lavinu nenávisti

Krimi

Okamura tehdy poukázal na případ prodavače kebabu v Plzni Mohamada Ramadana (26), který dostal za útok pěstmi na muže o generaci staršího a jeho manželku 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

„Muslimským migrantům z arabských zemí u nás pěkně narůstá hřebínek. Takový migrant nemá dostat jen podmínku, ale má být okamžitě vyhoštěn. Rozsudek znamená, že si tady bude dál vesele prodávat kebab,“ napsal Okamura na Facebooku a k textu přidal i Ramadanovu fotku.

Syřan stanul před soudem za incident z loňského února. Předcházel mu konflikt s řidičem trolejbusu, který na Ramadana zatroubil poté, co se nebezpečně otáčel se svým vozidlem přímo v křižovatce. Na zastávce pak cizinec trolejbus dojel, zastavil u něj a jeho šoférovi sprostě nadával.

Policie obvinila muže za rasistické komentáře k obětem bohumínského požáru

Krimi

Celou situaci tehdy sledoval i 51letý Václav H. s manželkou. Ramadan k němu přiběhl a nejprve ho úderem do ramene srazil k zemi a pak do něj bouchal pěstmi. Žena se snažila útočníka odtrhnout, ale schytala ránu do obličeje.

„Je to bohužel pravda. Udělal jsem velkou chybu a lituju toho,“ řekl před soudem Syřan. Nadávky řidiči trolejbusu vysvětlil tím, že ho naštvalo zatroubení. Chodce prý napadl proto, že mu nadával.

„Koukal na mě a pak řekl něco jako debil. Tak jsem za ním vyběhl a ptal se ho, proč mi nadává, a strčil jsem do něj ramenem. On mě chytil kolem krku, já ho taky chytil a oba jsme upadli,“ líčil Ramadan, co se tehdy na chodníku odehrávalo. Podle svých slov se dokázal postavit na nohy jako první.

Muž a žena vyhrožovali na sociálních sítích muslimům. Čeká je soud

Krimi

„Pán ještě ležel na zemi. Tak jsem ho zaklekl a praštil několikrát pěstí do hlavy,“ pokračoval obžalovaný. Pak se prý ohnal i po ženě, která rvačce z bezprostřední blízkosti přihlížela. „Nevím, jestli něco schytala. Já jsem nasedl do auta a odjel,“ dodal.

Napadený muž před soudem řekl, že se jen bránil. Podle samosoudkyně Miriam Kantorové se obžalovaný dopustil hrubé neslušnosti na veřejnosti. „Tím spáchal přečin výtržnictví, a to navíc v krátkém časovém období od rozsudku, podle kterého za obdobné jednání soud upustil od jeho potrestání,“ doplnila Kantorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám