Hlavní obsah

Soud poslal za povodňové rabování cizince na tři roky za mříže

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Tříleté tresty by si měli v české věznici odpykat tři Poláci, kteří přijeli v srpnu při povodních krást do Česka. Muži ve věku 22, 25 a 26 let s jejich výší nejsou spokojeni a odvolali se.

Foto: Petr Nový, Novinky

Muži tvrdí, že o povodni nevěděli. Ilustrační foto

Článek

„Nepopírají, že přijeli do Čech krást, ale tvrdí, že nevěděli nic o povodni,“ řekl Právu soudce libereckého okresního soudu Lukáš Korpas. V případu rozhodl začátkem prosince, nyní čeká, zda se proti rozsudku v zákonné lhůtě odvolá i třetí z mužů. „Dva se odvolali hned do protokolu, třetí si ponechal lhůtu,“ dodal soudce.

Předseda senátu jejich obhajobu považuje za účelovou, neboť s ohledem na způsobenou škodu, by je v případě, že by nekradli při povodni, čekali minimální tresty. Na ukradeném benzínu vznikla škoda za necelých 200 korun, na provrtané nádrži pak 7 500 korun.

Podařilo se prokázat, že o povodni věděli

„Z výpovědí svědků i poškozených jsme ale prokázali, že o povodni vědět museli. Lidé vypovídali, že před domy byly vystěhované osobní věci i nábytek, chyběly kusy silnice anebo automobily byly v příkopu na střeše. Tvrzení, že o povodni nevěděli, bylo účelové,“ podotkl Korpas.

Za trestný čin krádeže v době živelné pohromy a poškozování cizí věci jim mohl uložit až osmiletý trest vězení.

V Polsku známé firmy

„Na území České republiky dosud trestáni nebyli,“ shrnul soudce. Naopak v Polsku jsou podle všeho muži známé firmy. Sami u soudu doznali, že byli a jsou vyšetřováni pro několik trestných činů, především krádeže.

Soud se bude v nejbližší době zabývat ještě dalším případem rabování při povodni. Z už nařízeného líčení se obžalovaný omluvil. Viněn je z toho, že se v Chrastavě vydával za dobrovolného hasiče a okradl starší ženu.

„Paní ho znala jako známého svého vnuka a pustila ho do domu. Záminkou bylo, že se potřebuje převléci,“ zmínil soudce Korpas. Žena tak přišla o své úspory ve výši 45 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám