Hlavní obsah

Soud podmíněně zastavil stíhání tajemníka ústeckého magistrátu. Ve funkci zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Trestní stíhání tajemníka ústeckého magistrátu Miloše Studenovského v pátek Okresní soud v Ústí nad Labem nepravomocně podmíněně zastavil na zkušební dobu 30 měsíců. Žalobce mu kladl za vinu, že opakovaně vydával nezákonná rozhodnutí a že brzdil uplatnění náhrady škody, kterou podle soudu způsobil.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Tajemník ústeckého magistrátu Miloš Studenovský v soudní síni

Článek

Trestní oznámení na tajemníka podal opoziční zastupitel Lukáš Blažej (Piráti), který může ještě podat stížnost ke krajskému soudu. Novinkám řekl, že po seznámení s usnesením využije všechny právní prostředky k jeho změně. Ostatní se podání opravného prostředku vzdali.

Usnesení soudu neobsahuje pokyn k odvolání z funkce tajemníka nebo o rozvázání pracovního poměru. Tento verdikt je podle samosoudce Pavla Kuděly na zvážení nadřízeného Studenovského. „Je na něm, zda v tomto bude spatřovat závažné porušení pracovněprávních povinností,“ dodal Kuděla. Studenovský je tajemníkem od roku 2020, funkci chce vykonávat dál.

Funkci chce vykonávat dál

Blažej podle zákona o svobodném přístupu k informacím Studenovského žádal o údaje o výši odměn jednotlivých vedoucích odborů ústeckého magistrátu za červen 2015. Blažej dále chtěl informaci k odměně tajemníka od 1. ledna do 30. června 2016. Studenovský vydal podle obžaloby více než třicet zamítavých či částečně zamítavých rozhodnutí.

Vedoucího úředníka z Tachovska našli zmláceného. Útočník ho brutálně napadl pěstmi

Krimi

Blažej pak podal na město žalobu kvůli náhradě nemajetkové újmy, kterou mu podle něj Studenovského přístup způsobil. Soud později přiznal Blažejovi nárok na náhradu ve výši zhruba 172 tisíc korun. Magistrát částku zastupiteli vyplatil. Studenovský pak z pozice tajemníka podle policie brzdil uplatnění škody u pojišťovny či regresivní vymáhání po odpovědné osobě.

Před vynesením usnesení předal obhájce soudu dokumenty potvrzující, že Studenovský zaplatil škodu okolo 172 tisíc korun, kterou způsobil městu, a navíc zaplatil 180 tisíc korun na účet fondu pro pomoc obětem trestných činů. „Byly splněny zákonné podmínky,“ řekl novinářům Kuděla.

Zaplatil škodu i fondu

Podle původně vydaného trestního příkazu byl Studenovský uznán vinným a odsouzen k peněžitému trestu 180 tisíc korun a trestu zákazu činnosti na čtyři roky. Obžalovaný proti němu podal odpor. Studenovský přiznal, že se skutek stal, zároveň ale řekl, že vinu necítí. Studenovský na usnesení soudu reagoval, že je v rámci možností spokojený.

S usnesením není ale spokojený Blažej. „Uložený trest není adekvátní. Je to poprvé, co se k soudu dostal právní ping-pong, a v momentě, kdy jedinou sankcí za porušování práva je zaplacení škody, tak to do budoucna neodradí jiné úředníky od páchání podobné trestné činnosti,“ řekl Novinkám Blažej. Podle něj by součástí trestu měl být zákaz činnosti, který původně soudce navrhoval.

Blažej při únorovém zahájení procesu před soudem vypověděl, že o informace o odměnách žádal magistrát na základě podnětu, který upozorňoval, že odměny byly rozděleny podle toho, jak byli vedoucí loajální vůči tehdejšímu vedení města. Informace o odměnách dostal od Studenovského pouze v anonymizované formě. Blažej řekl, že z toho vyplynulo pouze to, že se odměny lišily. Nikoliv to, kdo konkrétně dostal odměnu a v jaké výši.

Nejmocnější úředník plzeňského magistrátu končí. Vaz mu zlomily větrníky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám