Hlavní obsah

Nejmocnější úředník plzeňského magistrátu končí. Vaz mu zlomily větrníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvýše postavených úředníků plzeňského magistrátu, který má pod palcem veškeré investice města a s tím spojené veřejné zakázky, musí skončit ve funkci. Pětapadesátiletému Pavlu Grisníkovi zlomil vaz průšvih s větrnými elektrárnami na Chebsku v roce 2012, kdy jako tehdejší vedoucí místního stavebního úřadu posvětil jejich výstavbu v rozporu se zákonem.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Pavel Grisník (vpravo) u chebského soudu

Článek

Krajský soud v Plzni potvrdil v úterý v odvolacím řízení původní rozsudek chebského okresního soudu, který Grisníka letos v květnu uznal vinným ze zneužití pravomoci úředníka.

„Odvolací soud pouze snížil na polovinu původně uložený trest dvouletého vězení s dvouletou zkušební dobou,“ uvedla mluvčí krajského soudu Jana Rubášová. Jako trestaná osoba tak Grisník nemůže ze zákona dál vykonávat vedoucí funkci.

„Záměrně, dlouhodobě a obsáhle pomáhal dosáhnout soukromé společnosti úspěšného dokončení stavebního řízení za situace, kdy docházelo k obcházení nebo porušování zákona,“ konstatoval chebský soudce Jan Polák.

Šéf investic Plzně půjde k soudu za zneužití pravomoci

Krimi

Na významný úřednický post do Plzně nastoupil Grisník v roce 2015, když uspěl ve výběrovém řízení mezi desítkou dalších zájemců.

Krátce po nástupu do funkce ho policie obvinila právě kvůli větrným mlýnům v době jeho dřívějšího působení v Aši. Tehdejší vedení plzeňské radnice ho přesto dál nechalo odbor investic řídit.

Grisník podle spisu nejprve odsouhlasil zahájení prací na výstavbě dvou větrných mlýnů v jiných místech, než kde byly schváleny v rámci územního a stavebního řízení.

„Po dokončení výstavby obou elektráren povolil v rozporu se zákonem zkušební provoz, ačkoliv v době vydání rozhodnutí věděl, že stavby nejsou provedeny v souladu s projektovou dokumentací, územním rozhodnutím a stavebním povolením,“ stojí v rozsudku chebského soudu.

„Tím umožnil společnosti APB Plzeň dodávat elektřinu do distribuční soustavy, čímž jí opatřil neoprávněný prospěch,“ stojí dále v rozsudku.

Pomohl kroky firmy legalizovat

Za situace, kdy Grisník věděl, že stavby nejsou realizovány v souladu s dokumentací, neměl podle soudu rozhodně povolit zkušební provoz, ale měl stavebníka upozornit na pochybení a požadovat nápravu.

Místo toho ale činil kroky, aby pomohl firmě větrné mlýny postavené v rozporu s vydaným povolením legalizovat.

Firma APB oproti původnímu projektu požádala o umístění větrných mlýnů na jiné místo, ale narazila na negativní stanovisko odboru životního prostředí.

Ten se opíral o posudek znalce, podle něhož by stavba na nově požadovaném místě měla negativní vliv na krajinný ráz. Přesto tam firma větrné mlýny nakonec postavila.

„Obžalovaný se ve věci silně angažoval. Se zástupci stavebníka hovořil i několikrát denně a radil jim, jak mají postupovat a jaké dokumenty předkládat. Snažil se jim pomoci zvrátit zamítavé negativní stanovisko odboru životního prostředí, které před nimi rovněž nevhodně a nekolegiálně komentoval,“ napsal soudce do odůvodnění verdiktu.

„Společně s tajemníkem radnice se domlouvali na tom, jak dosáhnout vyloučení dotyčné úřednice z rozhodování, že je třeba na ni cílit tlak i z druhé strany a že nakonec podlehne,“ dodal soudce.

Se stavebníkem se scházel bokem

Soud také upozornil na to, že se Grisník scházel se zástupci stavebníka i mimo budovu úřadu.

„Jaký vztah obžalovaný k věci zaujímal, je patrné z telefonního odposlechu, kde stavebníkovi oznamuje, že již bylo hovořeno se všemi, ‚co nám nepřejí‘,“ dodal soud s tím, že chování obžalovaného rozhodně nelze označit za standardní jednání úředníka územně samosprávných celků.

„Obžalovaný nepostupoval pouze nezaujatě, ale v rozporu s výkonem funkce a postavením úředníka,“ uzavřel soud.

Ze spisu dále vyplývá, že se Grisník před soudem hájil tím, že stavebníkovi dával informace a rady proto, že byl vždy instruován, aby se snažil účastníkům řízení vycházet vstříc, spíše než aby jim házel klacky pod nohy.

Uvedl také, že cítil velký tlak na rozhodování, neboť mu bylo sděleno, že v případě zmařené investice za stamiliony je připravena ze strany stavebníka žaloba na město Aš.

Kontroverzní diskotéky Bandera party v Plzni s omluvou přejmenovali

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám