Hlavní obsah

Soud osvobodil bývalého policistu podezřelého z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Bývalého policistu Alexandra Lučoka v pondělí osvobodil Obvodní soud pro Prahu 2. Podle žalobce loni přijal úplatek ve výši 200 000 korun od podnikatele. Důvodem měla být jeho snaha ututlat vyšetřování známého. Státní zástupce se na místě odvolal, verdikt tak není pravomocný.

Článek

Lučok je kromě přijímání úplatku stíhán za neoprávněné naklání s osobními údaji a za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Bývalý policista ve všech případech svou vinu popírá.

"Nebylo prokázáno, že se staly skutky popsané v obžalobě," uvedl předseda prvoinstančního senátu Jiří Horký. Podle soudce je sice důvodné podezření, že Lučok spáchal činy, ze kterých byl obviněn, soud se ale musí řídit zásadou in dubio pro reo - v pochybnostech ve prospěch obžalovaného. "

Pracovníci Inspekce (ministra vnitra) vyrobili tolik pochybností, které nemohou napomoci tomu, aby mohla být obhajoba pana obžalovaného jednoznačně a bez jakýchkoli pochybností vyvrácena," řekl Horký.  

Bývalý kriminalista z obvodního ředitelství Prahy 4 se podle spisu koncem ledna loňského roku sešel s podnikateli Lubošem Blažkovanem a Petrem Janečkem kvůli trestnímu oznámení pro podvod, které na Janečka podala koncem roku 2006 jeho známá. Blažkovan o několik dnů později podle obžaloby Lučokovi předal 200 000 korun jako zálohu úplatku od Janečka, za který se měl kriminalista postarat o to, aby byl Janečkův případ odložen.

Celková částka, kterou měl Janeček v budoucnu kvůli odložení případu na úplatcích podle obžaloby zaplatit, se měla vyšplhat až zhruba k sedmi milionům korun. Po převzetí zálohy ale Lučoka zatkla Inspekce ministra vnitra. Zadržený policista skončil ve vazební věznici, odkud byl propuštěn 6. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám