Hlavní obsah

Soud očistil ostravského gynekologa

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravského gynekologa Davida Maturu (34), viněného ze smrti novorozeněte, v pondělí osvobodil Okresní soud v Ostravě. Proces probíhal s vyloučením veřejnosti. Lékaři ostravské fakultní nemocnice kladla obžaloba za vinu, že před třemi lety při porodu jednovaječných dvojčat pochybil, když špatně odhadl rizikovost porodu.

Foto: Petra Kropáčová

Kamila Nývltová a Josef Vágner

Článek

Jedna ze dvou dívek týden po porodu zemřela. "Nepostupoval v souladu s poznatky lékařské vědy a praxe," tvrdila obžaloba, kterou ale okresní soud po mnoha měsících zamítl. Obžalovaný lékař David Matura rozhodnutí soudu přivítal, ale zatím ještě nemá vyhráno.

"Státní zástupce se totiž na místě odvolal, takže zatím bych byl velice zdrženlivý v hodnocení celé kauzy, která je podle mne postavena na nepřesných informacích. Trvám na tom, že smrt holčičky jsem nezavinil," řekl v úterý Právu Matura.

Otec zesnulé holčičky Petr Sedláček je ale přesvědčen, že lékař za smrt jeho dcery nese plnou odpovědnost. "Porod měl být veden císařským řezem, ale on se rozhodl pro porod normální cestou," řekl otec před časem Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám