Hlavní obsah

Soud muži výrazně zmírnil trest za umlácení vlastní matky, odsedí si 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místo původních 23 let si Vlastimil Šustek (52) odsedí za umlácení vlastní matky k smrti šestnáct let ve vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, který zmírnil kvalifikaci činu. Původně byl Šustek obžalovaný z prosté vraždy, plzeňský krajský soud, který přísný verdikt vynesl, ale jednání překvalifikoval na zvlášť surovou a trýznivou vraždu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vlastimil Šustek při jednom z přechozích jednání

Článek

Podle odvolacího senátu ale není možné přesně určit, jakým způsobem muž na matku zaútočil, nelze proto ani stanovit, že byl útok zvlášť surový a trýznivý.

Obžaloba tvrdila, že ženu kopal a bil do hlavy a těla a mlátil jí hlavou o zem, to ale znalci podle soudu jednoznačně nepotvrdili. Vrchní soud v úterý připomněl, že každá vražda je svým způsobem surová, ne vždy ale naplní znaky potřebné pro přísnější právní kvalifikaci.

Umlátil svou matku surovým způsobem, dostal 23 let

Krimi

Šustek 74letou ženu napadl loni v dubnu v bytě v Mariánských Lázních. Vrátil se tehdy domů opilý, s matkou se pohádal, a nakonec ji umlátil. Na policii tvrdil, že matku našel ležet obličejem k zemi a že si zranění způsobila pádem v opilosti.

„Profackoval jsem ji na tváři, aby se probrala. Snažil jsem se ji zvednout, ale protože mi upadla, tak jsem ji odtáhl za ruce do obýváku. Chtěl jsem zavolat na pohotovost, ale to už máma vstala a mašírovala si to zpátky do koupelny,“ vypověděl na policii Šustek. „Přitom byl docela kravál, tak na mě přišel soused. Řekl jsem mu, že máma upadla v koupelně, ať neotravuje. Chtěl jsem zavolat sanitku, ale to jsem už nestačil, protože přijeli policajti,“ doplnil. Ty zavolal právě soused, kterému Šustkovo chování přišlo podezřelé a všiml si krve na jeho rukách.

U hlavního líčení ale už Šustek tvrdil, že byl pod vlivem alkoholu a léků, a proto nevěděl, co dělal, a nic si nepamatuje. Podle psychiatrů má Šustek poruchu osobnosti, která se u něho projevuje tak, že reaguje neadekvátně a agresivně. Nicméně podle znalců byl v době činu příčetný.

Obžalovaný z vraždy matky nepřišel k soudu. Demoloval vězeňskou celu

Krimi

Plzeňský soudce v červnu konstatoval, že útok byl veden na zvlášť zranitelnou oběť, která musela synův útok vnímat dlouhou dobu. Muži tehdy přitížilo i to, že byl v minulosti za násilné chování odsouzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám