Hlavní obsah

Soud kvůli dluhům starosty Blažimi neskončil

– LOUNY
Právo, Šárka Tonarová

Nejdřív v březnu rozhodne lounský soud o tom, zda se starosta obce Blažimi Oldřich Sodomka dopustil trestného činu. Zpovídá se z podvodu a maření výkonu úředního rozhodnutí. V pondělí trval na výslechu chomutovského poslance parlamentu za KSČM Zdeňka Maršíčka, a tak soud hlavní líčení odročil na 30. března.

Foto: Oldřich Brát

Vítězové kategorie 15 - 26 let Michal Málik, Zuzana Banková a Daniel Žižka.

Článek

"Na možné korupční jednání starosty upozornila skupina lidí z Blažimi, která kontaktovala mého asistenta. Oznámil jsem věc lounské policii," vysvětlily listinné důkazy, jak se chomutovský poslanec do celé věci zapletl.

Sodomkovy problémy odstartovalo neúspěšné podnikání v zemědělství. Za své zaměstnance neodváděl sociální a zdravotní pojištění, skoro půl miliónu dlužil také státu na daních. Před šesti lety si půjčil od obce čtyři milióny. Zemědělskou firmu to však nezachránilo a skončila v konkurzu.

Zastupitelé se rozčilují, že jim Sodomka při žádání o půjčku z obecní pokladny neřekl, jak velké dluhy má. Obžaloba zhodnotila jeho chování jako podvod. Sodomka se brání, že nikoho podvést nechtěl. "Nikdy jsem ani na vteřinu neuvažoval o tom, že ty peníze nevrátím. Jen musím najít způsob, jak to udělat," hájí se.

Funkce starosty mu přitížila

Do kolotoče dluhů, splácených dalšími dluhy, se dostal jako celá řada dalších neúspěšných podnikatelů v 90. letech. Na rozdíl od nich si však situaci ještě zkomplikoval tím, že v roce 2002 znovu vzal funkci starosty, přestože mu soud zakázal vykonávat funkce ve statutárních orgánech. Tím se jeho obvinění rozšířilo o maření výkonu úředního rozhodnutí.

Kromě toho musí Sodomka soudu vysvětlit, jak to bylo s penězi v Komerční bance, které v roce 1999 spolu s bývalým místostarostou Zdeňkem Říhou rozdělili na čtyři vklady různých bankovních domů. Podle obžaloby se tím pokusili získat část obecních peněz pro starostovo podnikání.

Svědecké výpovědi však potvrdily, že vedení obce si rozdělení odhlasovalo, a to z obavy o osud obecních prostředků, uložených v jedné bance. Před zjevné potíže, které Sodomka má, mu obyvatelé obce stále ještě věří. V posledních volbách do obecního zastupitelstva dali nezávislému kandidátovi Sodomkovi 106 hlasy největší důvěru ze všech.

"Už před volbami jsem věděl, že byl starosta před soudem kvůli tomu svému podnikání. Jenže to je jeho soukromá věc. Pro nás, jako voliče, je mnohem důležitější, jak se stará o obec, a to dělá dobře," řekl Právu jeden z dotázaných obyvatel Blažimi.

Reklama

Výběr článků

Načítám