Hlavní obsah

Soud chtěl poslat ženu do vězení 25 let po činu. Zastal se jí Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Představte si situaci, kdy si odsedíte část trestu, jste podmíněně propuštěni z vězení, jenže po letech si justice vzpomene, že byste si měli zbytek trestu odsedět. Co na tom, že k činu došlo před více než 25 lety a že na váš trest soudy prostě zapomněly? Že to není možné? V tuzemsku ano, přihodilo se to totiž ženě, které se zastal až Ústavní soud.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Žena rozhodně nebyla žádné neviňátko, před lety byla odsouzena za podvod a další trestné činy k pěti a půl roku vězení.

Po čase si úspěšně zažádala o podmíněné propuštění, aby se mohla starat o děti, ovšem po nějaké době opět sklouzla k nepravostem a dostala další tresty za krádež a ohrožování výchovy dítěte.

Pro ženu to ovšem znamenalo, že se v době podmíněného propuštění neosvědčila a měla si odpykat i zbytek původního trestu. Jenže pražský soud nepředal tuto informaci brněnskému soudu a na trest v délce 918 dnů se tak prostě zapomnělo.

Má se tříleté dítě dozvědět, kdo je jeho biologický otec? Ne, rozhodl Ústavní soud

Domácí

Před dvěma lety pak žena podala žádost o zahlazení několika starších odsouzení a při té příležitosti justice zjistila, že žena stále nemá trest vykonaný. A navzdory velkému časovému odstupu žena musela znovu do vězení, kde se podle všeho nachází doposud.

Po zásahu senátu Ústavního soudu se soudkyní zpravodajkou Danielou Zemanovou má ale novou šanci na propuštění a také zahlazení všech odsouzení.

Došlo k jednoznačnému pochybení na straně státu
soudkyně Daniela Zemanová

„Ústavní soud považoval za podstatné, že se stěžovatelka výkonu trestu aktivně nevyhýbala. K nařízení výkonu trestu nedošlo z důvodu porušení povinnosti soudu, což stěžovatelce nelze přičítat k tíži,“ připomenula Zemanová.

„K nevykonání trestu došlo pochybením na straně státu, na němž se stěžovatelka nikterak nepodílela, a ani ze spisu nevyplývá, že by jej jakkoliv cíleně zneužila,“ podotkla.

„Nelze přehlédnout, že došlo k jednoznačnému pochybení na straně státu, proto se i s tímto aspektem případu soudy musejí vypořádat,“ dodala Zemanová.

Výjimečný trest za vraždu družky sekáčkem platí. Že to tak žena chtěla, neuvěřil ani Ústavní soud

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám