Hlavní obsah

Má se tříleté dítě dozvědět, kdo je jeho biologický otec? Ne, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Má se tříleté dítě najednou dozvědět, že muž, kterého považuje za svého otce, není možná jeho biologický otec? Nikoliv, rozhodl ve středu Ústavní soud, když zamítl stížnost údajného biologického otce, který se domáhal určení příbuzenství s dítětem pomocí testu DNA.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Podle verdiktu senátu se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou není v nejlepším zájmu dítěte, které žije v harmonické rodině s rodiči a sourozenci, aby se najednou dozvědělo, že jeho otcem je pro něj naprosto cizí muž.

Případ se začal psát už před několika lety v zahraničí, kdy měl domnělý biologický otec poměr s matkou dítěte.

Žena mu prý pak oznámila, že je těhotná, že se bude rozvádět a dítě dá k adopci. K tomu nedošlo, žena žije se svým manželem, s nímž má další děti, a manžel bere dítě za své.

Soudy bránily adopci nevlastní dcery, i když biologický otec souhlasil. Zasáhl Ústavní soud

Domácí

Muž se obrátil na českou justici s tím, aby prostřednictvím testu DNA určila existenci příbuznosti mezi ním a dítětem a aby se s ním pak mohl vídat jeden týden za čtvrt roku.

Podle svých slov nechce rozbít rodinu ani dítěti říkat, že je jeho otcem, ale chce se s údajným biologickým potomkem stýkat a podílet se finančně na jeho výchově.

České soudy mužův nárok odmítly a pak nepochodil ani u Ústavního soudu.

„Provedení testu DNA by momentálně vystavilo tříletého chlapce nebezpečí ztráty stabilního rodinného zázemí. Je zřejmé, že matka s manželem se v současné situaci spojili a rozhodli se vědomě zůstat v pochybnostech ohledně biologického otcovství,“ uvedl Jirsa.

Soudci také upozornili, že muž bydlí v zahraničí a nehodlá se do Česka stěhovat.

„Byť Ústavní soud zásah do práva údajného biologického otce na soukromý život nezlehčuje, je podle něj přiměřený právě s ohledem na zájem tříletého dítěte vyrůstat pokojně s lidmi, kteří mu od narození poskytují plnou péči,“ konstatoval Jirsa.

Soudci ale jedním dechem dodali, že jejich rozhodnutí platí pro tuto chvíli. Pokud by chlapec v budoucnu začal pochybovat o svém původu, může se situace změnit.

„Případ bude možné posuzovat opětovně s ohledem na změnu poměrů v rodině. Ústavní soud také apeloval na dospělé účastníky, aby se situaci pokusili vyřešit mimosoudně,“ dodal Jirsa.

Otěhotněla při záletu, milenec peníze nevysoudil

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám