Hlavní obsah

Sotva stačili vysušit domy od minule. Tutleky na Rychnovsku znovu zalila velká voda

Právo, pra
Tutleky

Stav ohrožení vyhlásily v pondělí časně ráno Tutleky u Rychnova nad Kněžnou. Důvodem je rozvodněný potok Štědrý. Vytrvalý déšť zvedl hladiny řek v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Lidé se v ohrožených místech snažili obydlí ochránit pytli s pískem.

Foto: MÚ Frýdlant

Ilustrační foto

Článek

„Koryto potoka Štědrý bylo opět plné. Bylo nutné ve čtyři hodiny ráno spustit sirénu, vyhlásit pohotovost a zalarmovat lidi, aby mohli včas zachránit majetek, kdyby k něčemu došlo. Obyvatele jednotlivých domů jsme obešli a vzbudili,“ popsal poplach hned od časného rána tutlecký starosta Oldřich Moravec (nezávislý).

Lidé se snažili ohrožená obydlí zajistit pytli s pískem. Obec se 350 obyvateli spláchla spolu se sousední Lupenicí před jedenácti dny přívalová vlna. Mnozí obyvatelé Tutlek přišli při poslední povodni o veškeré domovní zařízení. Obydlí stačili za týden sotva vyčistit a zničený nábytek a elektrospotřebiče vyhodit.

Velká voda dělala problémy. Na Havlíčkobrodsku evakuovali dětský tábor

Domácí

Voda z rozlitého Štědrého a polí zaplavila v pondělí v Lupenici trojici domů a řadu sklepů. „Nejsou tady takřka žádná protipovodňová opatření a nebezpečný je potom každý větší déšť,“ míní lupenický starosta Josef Muthsam (nezávislý).

Vytrvalý déšť zvedl hladiny řek v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Třetí povodňový stupeň platí v pondělí odpoledne především na tocích v Pardubickém kraji mj. na nedávno vytopeném Chrudimsku na Novohradce v Luži na Třebůvce v Hraničkách a potocích Lodrantka v Dolní Rovni a nedalekém Ředickém potoku v Dolních Ředicích na Pardubicku, kde se voda místy rozlila.

Policie našla tělo pohřešované ženy z Oskavy. Záplavy mají devátou oběť

Krimi

Druhého povodňové stupně dosáhla Kněžná v Rychnově, Tichá Orlice v Orlickém Záhoří nebo Jevíčka v Chornici na Svitavsku. Hladiny stouply na řekách v Podorlicku prvního stupně dosáhla Divoká Orlice v Kostelci nad Orlicí, Dědina v Cháborech nebo Zdobnice ve Slatině.

Během odpoledne srážky na Pardubicku ustávají. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové tak lze očekávat, že se situace začne pomalu zlepšovat. Dosud také hasiči nemuseli nikoho evakuovat, dodala. 

Reklama

Související témata:

Související články

Utonulá osmiletá dívka měla vestu i helmu

Posádka raftu, který se převrátil v neděli na Frýdecko-Místecku, měla záchranné vesty. Uvedla to v pondělí policie s tím, že zatím nestanovila právní...

Výběr článků

Načítám