Hlavní obsah

Ohrožené Frýdlantsko s napětím sleduje nebe. Déšť ustává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vytrvalé deště způsobily vážnou situaci ve Frýdlantském výběžku a také na Chrudimsku. Na Frýdlantsku však v sobotu večer přestalo pršet. On-line byl ukončen.

Povodně v Luži na ChrudimskuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

18:45 - Stav ohrožení začal dnes po poledni platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Hranici druhého stupně překročila Novohradka v obci Úhřetice. Na prvním stupni povodňové aktivity (SPA) je Chrudimka v Hamrech, v Přemilově a Padrtech na Chrudimsku

17:25 - Na Frýdlantsku přestalo pršet, situace se zklidňuje, voda klesá. Stav nebezpečí tam Liberecký kraj vyhlašovat nebude.

16:58 - Největší problémy jsou stále na Frýdlantsku, kde na řekách Smědá a Řasnice platí třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Situace se nelepší, proto liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) svolal povodňovou komisi. Na nejvyšší stupeň se dostala i říčka Novohradka v obci Luže na Chrudimsku.

15:50 - Stav ohrožení začal platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Na Novohradce platí první stupeň v obci Úhřetice. Na prvním stupni povodňové aktivity (SPA) je také Chrudimka v Hamrech a v Přemilově na Chrudimsku. 

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vzedmutá Smědá v Hejnicích

15:18 - Kvůli situaci na Frýdlantsku svolal liberecký hejtman povodňovou komisi.

15:00 - Na Jesenicku kvůli vytrvalému dešti začaly rychle stoupat hladiny vodních toků. Na Černém potoce u Velké Kraše už platí 2. stupeň povodňové aktivity.

13:55 - Moravskoslezští hasiči evidují v souvislosti s deštěm 328 událostí, u kterých museli v této souvislosti zasahovat. Většina se uskutečnila na Ostravsku, Novojičínsku a Frýdecko-Místecku. Čerpali vodu či odstraňovali spadlé stromy, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. Události jsou zatím bez zranění.

Foto: MÚ Frýdlant

Velká voda na Frýdlantsku

13:52 - Hladiny vodních toků kvůli vydatnému dešti začaly rychle stoupat také na Jesenicku. Na Černém potoce u Velké Kraše už platí první stupeň povodňové aktivity, který značí bdělost. Vyplývá to z údajů ČHMÚ.

Drama na Frýdlantsku: Rozvodňují se další toky, elektřina mimo provoz, pitná voda dochází

Domácí

Hladina Černého potoka u Velké Kraše se zvýšila na 203 centimetrů. První stupeň je tam vyhlašován při 170 centimetrech a druhý při 210 centimetrech. Od rána se zvyšuje také hladina Vidnávky u Vidnavy, která se už přiblížila hranici platné pro první stupeň povodňové aktivity. K prvnímu stupni nemají daleko ani hladiny Zlatého potka u Zlatých hor, Stříbrného potoka u Žulové či Bělé v Jeseníku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vzedmutá Smědá v Hejnicích na Frýdlantsku

13:50 - Vytrvalé deště v severovýchodních Čechách dále zvedají hladiny řek. Stav ohrožení začal krátce po poledni platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Na prvním stupni povodňové aktivity je Kněžná v Rychnově nad Kněžnou v sousedním Královéhradeckém kraji. Zvedají se také toky odvodňující Krkonoše a Orlické hory.

Foto: MÚ Frýdlant

Velká voda na Frýdlantsku

ČHMÚ: Extrémní nebezpečí hrozí v Krkonoších, Jizerských horách a nově i na Chrudimsku

Počasí

13:49 - Zaplavené jsou některé komunikace na Frýdlantsku, zcela uzavřené jsou kvůli vodě všechny příjezdové cesty do Višňové, informují hasiči na twitteru. Neprůjezdná je kvůli vodě i silnice podél řeky v Raspenavě, evakuovat už tam museli před velkou vodou čtyři lidi. Podle starosty Jaroslava Demčáka (Za lepší Hejnice) museli v Hejnicích kvůli vodě uzavřít ulici Petra Bezruče, která také vede kolem řeky. Zakázaný je tam kvůli vzedmuté hladině vstup na lávky přes řeku, hrozí jejich utržení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám