Hlavní obsah

Sobotka: Spyra je v České republice stíhán za bankovní podvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polský podnikatel a lobbista Jacek Spyra, který měl údajně v privatizaci petrochemického holdingu Unipetrol nabízet úplatky, je podle informací ministra financí Bohuslava Sobotky v České republice trestně stíhán. Jde o podvody, které se týkají bankovní oblasti. Novinářům to pátek řekl Sobotka.

Článek

Od Spyry údajně požadoval úplatek pět miliónů korun v souvislosti s privatizací Unipetrolu bývalý šéf kabinetu českého premiéra Zdeněk Doležel. Jejich schůzku natočila skrytou kamerou televize Nova. Doležela kvůli podezření z přijímání úplatku a podvodu již šetří policie.

Spyra měl pracovat pro společnost Seta podnikatele Tomáše Pitra. Společnost neuspěla v privatizaci Unipetrolu a pomocí úplatků se zřejmě chtěla vrátit do hry.

Prodej státního podílu v Unipetrolu je podle Sobotky ukončen a nelze do něj vstupovat.  Privatizace se podle něj uskutečnila za transparentních podmínek a za tržní cenu.

Na Spyru již podal trestní oznámení úřad vlády, šéf ČSSD a bývalý premiér Stanislav Gross a podnikatel Andrej Babiš. V materiálu natočených Novou se totiž objevuje podezření Grosse z korupce. Ten považuje obvinění za lživá a nesmyslná. S Grossem má být provázaný také Babiš, který mu měl peníze posílat přes jeho manželku Šárku. Také on tyto informace popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek se distancoval od Piksy

Předseda vlády Jiří Paroubek se ve čtvrtek distancoval od tvrzení, že by Robert Piksa byl jeho poradcem. Za něho se totiž Piksa při setkání s polským lobbistou...

Výběr článků

Načítám