Hlavní obsah

V Bečvě kvůli chemikálii uhynuly tuny ryb. Nevstupujte do vody, varují města

– Přerov
Právo, Miloslav Hradil

Města Přerov a Lipník nad Bečvou vyzvala v pondělí své občany, aby nevstupovali do řeky Bečvy. Je tomu tak kvůli úniku neznámé chemikálie, která se do toku dostala v neděli na rozhraní Olomouckého a Zlínského kraje. Chemikálie způsobila podle hasičů úhyn ryb v řádu tun.

Foto: HZS Olomouckého kraje, .

Hasiči z Bečvy vylovili tisíce uhynulých ryb

Článek

„Lidem z Přerovska není doporučováno vstupovat do Bečvy a ani z ní pro jakékoliv účely odebírat vodu. Před vstupem do vodního toku by měli ochránit i své psy,“ řekla Právu mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

„Město Lipník nad Bečvou nedoporučuje koupání občanů či zvířat v toku,“ uvedla na svém webu lipnická radnice.

Chemikálie unikla do řeky v úseku mezi Ústím u Hranic na Přerovsku a Valašským Meziříčím na Vsetínsku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

„V neděli 20. září došlo k rozsáhlé kontaminaci středního toku řeky Bečvy. Jde o neznámou látku, která způsobila masivní úhyn ryb,“ informovala Ivana Hřibová z oddělení vodního hospodářství a zemědělství přerovského magistrátu.

Zdroj úniku se hledá

Na místě jsou desítky profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří kalamitu likvidují a hledají zdroj úniku chemikálie. „Spolupracujeme s rybáři při odlovu uhynulých ryb,“ uvedl mluvčí hasičů Radek Buryánek. Hasiči podle něj již v neděli odebírali vzorky, další odebrali v pondělí.

„Vodohospodáři několikrát zvýšili odtok vody z nedaleké nádrže Bystřička, aby měla řeka vyšší průtok a látka se ve vodě co nejvíce naředila,“ konstatoval Buryánek. Hasiči se látku zpočátku snažili zachytit do nainstalovaných norných stěn. „Už jsme je stáhli, protože látka je mísitelná s vodou,“ doplnil mluvčí hasičů.

Nejpostiženější z hlediska úhynu ryb je podle informací na webu Hranic úsek od soutoku Bečvy s Juhyní po Ústecký most. Případem se zabývá mj. Česká inspekce životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám