Hlavní obsah

Smrtelný pád stromu u Dubé zatím bez rozsudku. Svědek nepřišel, ŘSD nedodalo důkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Okresní soud v České Lípě posuzuje, zda Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může za čtyři roky starou tragédii, při níž se třicet metrů vysoký topol zřítil po poryvu větru na silnici u Dubé na Českolipsku. Strom na místě usmrtil 52letého řidiče právě projíždějící cisterny. Rozsudek v úterý nepadl, protože nepřišel svědek a ŘSD nedodalo důkaz.

Foto: HZS Libereckého kraje

Nabouraný nákladní vůz, na který spadl strom.

Článek

ŘSD podle obžaloby vědělo o špatném stavu stromu, pokácení ale nezajistilo. Firma je obžalovaná z přečinu usmrcení z nedbalosti a hrozí jí finanční postih. Vinu ale odmítá.

Projednávání před soudem spělo k závěru, k nařízenému jednání ale v úterý nedorazil předvolaný svědek. Soud tak pouze nařídil ŘSD, aby dodalo podklady o kácení v okolí Dubé, kde k tragédii došlo, a žádost o inventarizaci dřevin, které se tam nacházely.

Zanedbaný strom spadl a zabil řidiče. ŘSD o něm vědělo čtyři roky, teď je u soudu

Krimi

„ŘSD to v rámci archivační povinnosti musí dokumentovat. Navíc sami žádali, abychom tento důkaz provedli, tak je s podivem, že to zatím nedodali,“ řekla soudkyně Zuzana Bohatá Koldovská.

K tragédii došlo v březnu 2017. Úsek silnice I/9 Dubá–Nový Berštejn přitom krátce před tím, v letech 2015 a 2016, prošel rekonstrukcí. Podle soudu tak ŘSD muselo s uvedenými dokumenty pracovat.

Podle státní zástupkyně Barbory Bukvové Mildeové bude verdikt soudu velmi zajímavým judikátem.

„Podobný případ se v Česku neprojednával. A veřejnost by se o něm měla dozvědět. Ukáže, jak v podobných případech postupovat,“ míní státní zástupkyně. Další jednání je nařízené na 25. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám