Hlavní obsah

Smrt pacienta: nikdo nejde do vězení

Právo, Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nikoliv lékaři, ale laborantka Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Ladislava Dvořáková je odpovědná za to, že zbytečně zemřel pacient při vyšetření magnetickou rezonancí. Přesto ani ona nebude pykat, šestileté martýrium na policii a soudu prý bylo pro ni dostatečným trestem. Rozhodl tak ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 2.

Foto: Miloš Zikmund

Mirošovská pouť

Článek

Milan Kostohryz (87) zemřel před šesti lety v tzv. tunelu, tedy zařízení, pomocí něhož se vyšetřuje magnetickou rezonancí. Vzápětí bylo zjištěno, že měl pod kůží kardiostimulátor. V takovém případě je vyšetření zakázané, neboť aparát se může v tunelu vypnout.

Policie v této souvislosti stíhala tři osoby za ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Praktického lékaře Ivana Toldeho, který pána na rezonanci poslal, laborantku, která přehlédla, že Kostohryz má  kardiostimulátor a lékaře Tomáše Vitáka, který byl v osudný den odpovědným vedoucím laborantky.

Laborantka stále ve funkci

Soud včera rozhodl, že to byla Dvořáková, kdo "z nedbalosti způsobil smrt". "Zkontrolovat dotazník byla povinnost laborantky. I zahájení vyšetření bylo v její kompetenci," konstatoval soudce Milan Rossi. Laborantka se podle něj neměla spokojit s ústním zamítavým sdělením nedoslýchavého pacienta.

Lékař Tolde podle soudce neměl povinnost zjišťovat anamnézu starého pána, což uvedli i znalci. Druhý lékař, Viták, prý rovněž není odpovědný za vyšetření jednotlivých pacientů, pokud je k nim laborant nepřivolá. "V případě, že mě laborantka neupozorní, že jsou nějaké nesrovnalosti ohledně kontraindikací u vyšetřování pacienta, tak já ho ani nevidím. A to byl i tento případ. Já jsem se o něm dozvěděl, až když byl mrtvý," řekl již dříve Viták.

Navzdory verdiktu o vině soudce Rossi laborantce neuložil žádný trest. "Obžalovaná nadále pracuje jako laborantka, a to velmi svědomitě. Myslím si, že proces i dlouhé vyšetřování, které mu předcházelo, jsou pro ni dostatečným ponaučením," konstatoval.

V případě lékaře Vitáka je zprošťující rozsudek definitivní, neboť žalobkyně se na místě vzdala práva odvolání. U lékaře Toldeho a laborantky má ještě možnost tak učinit, neboť si ponechala lhůtu na rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám