Hlavní obsah

„Bezcitný manipulátor.“ Mladík si udělal ze školačky sexuální otrokyni a pak ji naváděl k sebevraždě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle znalců je bezcitným manipulátorem se sklony druhé ovládat a pohrávat si s nimi. Chování 17letého mladíka z Plzně teď ale skoro stálo život o tři roky mladší dívku, z níž si nejprve udělal sexuální otrokyni, a pak ji nabádal k tomu, aby si vzala život, což mu také málem vyšlo. Školačka nakonec skončila na psychiatrii.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Případ se dostal letos na jaře před speciální soud pro mládež, který za trestné činy účast na sebevraždě, pohlavního zneužití a výroby dětské pornografie uložil obžalovanému dvouletou podmínku. K tomu ještě musí zaplatit poškozené 100 tisíc korun jako finanční kompenzaci za prožité útrapy.

Obžalovaný ji nadále provokoval, když jí psal, že je úplně neschopná a že ani tu poslední věc nedokáže udělat pořádně
soudkyně

Podle již pravomocného rozsudku se mladík nechával od dívky sexuálně ukájet a dále ji přiměl k tomu, aby mu posílala vlastní snímky a videa, na nichž je ve vyzývavých sexuálních polohách s detaily genitálií.

„Instruoval ji, jak se má fotit nebo natáčet. Během společného videohovoru jí pak přikazoval, že se má sexuálně uspokojovat a co přesně má při tom dělat,“ stojí v rozhodnutí soudu, které má Právo k dispozici.

Další tragická výzva na TikToku. V Ohiu zemřel třináctiletý chlapec

Zahraniční

V počítači a v telefonu mu později policie našla přes tři sta fotografií poškozené a také desítky videí. Dívka byla pod tak silným vlivem mladíka, že přistoupila i na jeho požadavek, aby se zabila.

„Poškozenou nabádal a instruoval k tomu, jakým způsobem má spáchat sebevraždu tak, aby si s jistotou vzala svůj život. Psal jí, že skokem ze střechy určitě neumře a ať vyleze na satelitní vysílač, že to je jistota,“ popisovala v rozsudku soudkyně.

Podle ní se školačka rozhodla, že sebevraždu skutečně spáchá, a proto také na stožár opravdu vylezla. „Obžalovaný ji nadále provokoval, když jí psal, že je úplně neschopná a že ani tu poslední věc nedokáže udělat pořádně. Dívka nakonec dostala strach, od svého úmyslu upustila a slezla dolů. Několik týdnů pak musela být v péči psychiatrů,“ stojí dále v soudním verdiktu.

Je bezcitný a chladný

Oborníci mladíkovi příliš šancí na nápravu nedávají.

„Motivace jeho jednání vyvěrala z disharmonicky se vyvíjející osobnosti, kdy chybí zábrany překračovat pravidla a řídit se morálkou. Je zde riziko, že i v budoucnu bude atakovat hranice zákonných norem,“ napsali psychiatři do posudku s tím, že u obžalovaného dominují disociální a narcistní rysy. „Je bezcitný, sebestředný, nadřazený, povýšenecký a citově chladný s tendencí překračovat pravidla. Má sklony lidmi manipulovat, pohrávat si s nimi, ovládat a ponižovat je. Jedná bez ohledu na možné následky, bez pocitu viny či lítosti,“ těmito slovy charakterizovali znalci mladíka.

Upozornili také na to, že velmi omezené výchovné možnosti má i jeho matka, se kterou v domácnosti žije.

„Nerespektuje ji a respektovat ani nehodlá. S blížící se jeho plnoletostí navíc končí možnost institucionální výchovy coby nástroje jeho resocializace,“ uzavřeli znalci.

Přísnější trest soud však uložit nemohl. Jednak mladík nebyl doposud trestán a pak také znalci i přes výčet závažných poruch v chování konstatovali, že jeho pobyt na svobodě není pro společnost nebezpečný. Nenavrhli proto ani ochranné léčení.

Student v Českém Krumlově vyhrožoval spolužačkám nožem, zasahovala policie

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám