Hlavní obsah

Silný vítr poničil na Opavsku desítku domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr ve středu v Oticích na Opavsku zcela zničil desítku střech na domech a dalších dvacet jich poškodil. Na místě zasahují hasiči, kteří zajišťují provizorní zastřešení. Událost se zatím obešla bez zranění. Novinářům to sdělil mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Domy poničené v Oticích na OpavskuVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Na místo vysíláme kontejnery s plachtami a materiálem na provizorní zastřešení,“ uvedl Popp. Dodal, že na místě události je 15 jednotek hasičů, čtyři profesionální a 11 dobrovolných.

Foto: HZS MSK

Následky silného větru v Oticích na Opavsku

Před bouřkami ve středu varovali meteorologové. Opavsko podle nich zasáhly velmi silné bouřky. „Na Opavsku se objevují velmi silné bouřky postupující k jihovýchodu doprovázené kroupami o velikosti kolem dvou centimetrů, nárazy větru pravděpodobně kolem 80 kilometrů za hodinu a přívalovými srážkami,“ uvedl ve své výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové varovali, že lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů či rychlým rozvodněním malých toků. Hrozí také zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy.

„Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ doplnili meteorologové. Lidé by si měli zabezpečit okna, dveře, skleníky či volně položené předměty, neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst.

Bouřky řádily po celém Česku

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám