Hlavní obsah

Bouřky řádily po celém Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes Českou republiku přecházel ve středu odpoledne pás bouřkové oblačnosti. Dorazil z Bavorska a přešel z jihu a západu Čech přes Vysočinu dále na východ. Podle odhadu meteorologů se jednalo o supercelu. Bouřkové oblačnosti se vytvořily také ve středních Čechách i na severní a východní Moravě. Na mnoha místech vypadl proud, na některých místech stály vlaky.

Škody napáchané bouřkou v jižních ČecháchVideo: PF, Novinky

 
Článek

Rozsáhlý bouřkový systém na jihu Čech provázely silné poryvy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. Hasiči na jihu a západě Čech vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Bouřky omezily provoz železnice na trase z Českých Budějovic do Prahy a do Plzně, na trať popadaly stromy a poškodily trakční vedení. Vlaky nejezdily ani mezi Letovicemi a Svitavami v Jihomoravském kraji.

Bez proudu zůstaly desetitisíce domácností především ve středních Čechách, v Plzeňském a Jihočeském kraji a na Vysočině. ČEZ evidoval 28 000 odběrných míst bez dodávek proudu, společnost EG.D asi 18 000 míst.

Bouřky zaměstnaly kromě energetiků i hasiče. V Plzeňském kraji evidovali přes 80 zásahů, zejména kvůli popadaným stromům, ale i poškozeným střechám a elektrickému vedení.

Na jihu Čech hasiči napočítali asi padesát výjezdů především k popadaným stromům. Právo o tom informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

„Bouřky začaly po 15. hodině a postupovaly rychle přes Prachaticko, Strakonicko, Písecko, Českobudějovicko a Táborsko. Celkem máme během hodiny téměř padesát výjezdů, ale situace se velmi rychle uklidňuje,“ konstatovala Matějů po 16. hodině.

Upozornila, že zásahy hasičů se v naprosté většině týkaly stromů popadaných vlivem silného větru. „Vodu jsme museli čerpat asi v jednom případě,“ dodala mluvčí hasičů.

Foto: Twitter/HZS Kraje Vysočina , ČTK

Spadlý strom na Vysočině

Popadané stromy a větve zranily během bouřky šest lidí. „Napočítali jsme celkem šest výjezdů. Na Strakonicku spadla vzrostlá lípa na ženu a poranila jí dolní končetinu. Na Táborsku pak spadl kvůli silnému poryvu větru basketbalový koš na nezletilou osobu, která utrpěla lehké poranění hlavy a dolní končetiny,“ zmínila vážnější případy mluvčí jihočeských zdravotních záchranářů Zuzana Fajtlová.

Zmínila, že sanitka převezla do táborské nemocnice také cyklistu, kterému před kolo padl strom. „Utrpěl poranění ruky. Na Jindřichohradecku jsme zasahovali u nehody, při níž spadla větev na osobní vozidlo. Na místě zdravotníci ošetřili muže, který měl lehká povrchová zranění od čelního skla,“ podotkla mluvčí záchranářů a doplnila, že lehkými zraněními skončily i dvě další dopravní nehody.

Bouřky ve středu odpoledne zastavily provoz na několika místech železnice v jižních Čechách, především v Jihočeské a Plzeňském kraji. Na Twitteru to uvedly České dráhy.

Vypadl proud

Bez dodávek elektřiny zůstalo kvůli následkům bouřek asi 18 000 domácností, které zásobuje společnost EG.D. Nejvíc poruch bylo na jihu Čech a na západě Vysočiny. Po páté hodině odpoledne měla společnost 26 poruch na vysokém napětí. Poruchy způsobily spadlé stromy a větve.

„Zhruba 11 000 odběratelů je omezeno na jihu Čech a v západní části Vysočiny (Pelhřimovsko). Jedná se o čerstvé poruchy, pracujeme na vymezení a dá se předpokládat, že počet omezení bude rychle klesat. Nové poruchy už na jihu Čech nepřibývají,“ uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Foto: Twitter/Hasiči Olomouc , ČTK

V Olšanech u Prostějova zajišťovali místní hasiči stan

Hasiči zasahovali také na Vysočině, a to zhruba na 140 místech. Šlo hlavně o popadané stromy. Stržené větve zastavily na Jihlavsku provoz vlaků. Na některých místech v kraji spadlo po 16. hodině asi sedm litrů na metr čtvereční. Bouřky se poté přesunuly na Třebíčsko.

Radarové zobrazení bouřekVideo: ČHMÚ

Poryvy větru a kroupy podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) představují největší riziko.

Podle odhadu meteorologů se na jihu Čech ve středu odpoledne vytvořila supercela. „Pokud dojde k iniciaci i v oblasti Moravy, vývoj bude explozivní s rizikem silných supercel a zejména krup,“ upozornili.

„Nevylučujeme ani velké kroupy kolem pěti centimetrů,“ uvedli meteorologové. Nedokážou však říct, kde přesně se kroupy vyskytnou.

Výskyt silných bouřek hrozí i ve čtvrtek a pátek.

Supercely jsou bouřkové oblačnosti, v nichž rotuje vzduch. Může z nich vzniknout tornádo. Častější je ale krupobití nebo velmi silné nárazy větru.

Vzniku bouřek nahrála studená fronta, která se bude nad střední Evropou vlnit během středy a čtvrtka.

„Před ní k nám proudí teplý a vlhký vzduch od jihu, který je značně labilní,“ dodali meteorologové.

Foto: Windy

Předpověď bouřek ve středu v 15 hodin

Bouřky budou velmi silné. A s krupobitím, meteorologové zesílili výstrahu

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám