Hlavní obsah

Silniční pirát zabil při nehodě dítě a jeho babičku, vyvázl s podmínkou

Právo, Aleš Honus
Frýdek-Místek

Slováku Peteru Čertíkovi, který se po celou svou řidičskou kariéru potýká s nedodržováním dovolené rychlosti, vyměřil v pátek Okresní soud ve Frýdku-Místku 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na pět let. Muž předloni v létě na silnici v Mostech u Jablunkova po rychlé jízdě havaroval a střetl se s jiným autem. Při nehodě zahynula devítiletá dívka a její babička. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou a zvažuje odvolání, trest mu připadá nepřiměřeně mírný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Řidič Peter Čertík (vlevo) se svým obhájcem

Článek

„Dlouho jsme debatovali, jaký trest zvolit, ale nakonec jsme zvolili trest podmíněný a s nejdelší možnou zkušební dobou. Rozhodli jsme se dát vám poslední šanci,“ konstatoval soudce. Součástí trestu je i zákaz řízení na dobu sedmi let.

Tragická nehoda se stala na hlavním silničním tahu z Třince na Slovensko. Čtyřiašedesátiletá babička se vracela se svými vnoučaty z dovolené na Slovensko, když jí do protisměru vjelo osobní auto, za jehož volantem seděl Peter Čertík. Při střetu zahynula devítiletá dívka a její o tři roky starší bratr se vážně zranil. Po několika dnech zemřela v nemocnici i řidička.

Policie nakonec dospěla k závěru, že nehodu zavinila Čertíkova nepozornost a nepřiměřená rychlost. Jak vyplynulo z vyšetřování, řidič ve smyku způsobeném tzv. aquaplaningem narazil do svodidel a přejel do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím autem. Viník nehody vyvázl na rozdíl od osádky druhého auta jen s lehkým zraněním.

V kartě má 25 záznamů

Státní zástupce poukázal na to, že řidič měl problémy s dodržováním rychlosti nejen před nehodou, ale i po nehodě, kdy byl opět přistižen po překročení rychlosti.

„V kartě řidiče má 25 záznamů, z toho v 16 případech jde o překročení dovolené rychlosti jízdy. Když má někdo za tak krátkou dobu tolik postihů, to už o něčem vypovídá. Penalizován za překročení rychlosti byl dokonce i několik měsíců po nehodě, což už vypovídá o výrazné nekázni, která hraničí až se silničním pirátstvím,“ dodal státní zástupce.

Obhájce naproti tomu navrhoval zproštění od obžaloby. „Můj klient nemohl předvídat, že na silnici je masa tekoucí vody, jednalo se o ojedinělou a naprosto nepředvídatelnou skutečnost,“ řekl obhájce.

„Z morálního hlediska se cítí být za nehodu zodpovědný, z právního hlediska ale nikoliv,“ doplnil obhájce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám