Hlavní obsah

Silniční pirát z D5 zaplatí rozbitá policejní auta

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen hrozba až osmiletého trestu vězení, ale také mastný účet za zničená auta se vznáší nad hlavou 27letého recidivisty, který v sobotu riskantně ujížděl policii z Prahy až do Plzně. Po cestě stačil tři vozy nabourat, z toho dva policejní.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Jedno ze zničených policejních aut

Článek

Ať už bude škodu majitelům havarovaných vozů hradit pojišťovna z povinného ručení, nebo Česká kancelář pojistitelů v případě, že auto pojištěné nebylo, případně bylo odcizeno, ve finále bude vyplacenou částku vymáhat po pachateli.

Policie zatím stále prověřuje původ vozidla Mazda s lucemburskou registrační značkou, kterým muž před hlídkami ujížděl.

„Prověřovali jsme, zda registrační značky nebo samotné vozidlo neprocházejí evidencí odcizených věcí. V takové evidenci nejsou,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. To ale podle něj nemusí ještě nic znamenat.

S autem páchal trestný čin

„Budeme se pídit i po tom, zda registrační značky na to auto vůbec patřily. Musíme pracovat i s možností, že vozidlo bylo odcizeno, ale jeho krádež ještě nebyla nahlášena,“ podotkl mluvčí.

Právě pražské policii patřila dvě auta, která ujíždějící řidič poničil. Škoda zatím vyčíslena nebyla. „Ta nehoda jako taková se teprve zpracovává,“ uvedl Hulan.

Vyzveme dotyčného, aby škodu uhradil, a pakliže tak neučiní, následuje mimosoudní a dále soudní vymáhání a exekuce
mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr

Pokud řidič způsobil vozidlem škodu při páchání trestného činu, je běžnou praxí pojišťoven pojistnou částku na něm vymáhat. V minulosti 19krát trestaný muž je navíc podezřelý hned ze tří trestných činů – obecného ohrožení, násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Zběsilá honička začala v ulicích PrahyVideo: Policie ČR

„Pokud někdo automobilem způsobí škodu při páchání trestného činu, pojišťovna poškozenému z titulu povinného ručení škodu uhradí, ale bude ji pak vymáhat po řidiči,“ popsala Právu běžnou praxi mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Jiná situace by nastala, pokud by se ukázalo, že auto bylo kradené. V takovém případě by se na vůz pohlíželo jako na nepojištěný a náhradu škody by poškozenému, tedy policii, hradil Garanční fond České kanceláře pojistitelů (ČKP). Ovšem i kancelář by částku nakonec vymáhala u viníka.

„Běžný postup je, že vyzveme dotyčného, aby škodu uhradil, a pakliže tak neučiní, následuje mimosoudní a dále soudní vymáhání a exekuce,“ potvrdil Právu mluvčí ČKP Aleš Povr.

Řidič mazdy s lucemburskou značkou v sobotu nezastavil na pokyn policie v centru Prahy a ujížděl po dálnici D 5 rychlostí až 200 kilometrů za hodinu. Na 33. kilometru způsobil kolizi dvou policejních vozů, které zůstaly nepojízdné.

Policejní honička Video: Jiří Forman, Novinky

Policisté během honičky několikrát vystřelili, jedna ze střel zasáhla řidiče do oblasti hlavy. Po operaci v plzeňské nemocnici je ve stabilizovaném stavu a zůstává i pod dohledem policistů. Jejich zákrok nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám