Hlavní obsah

Šikana šesťáků. Spolužáky mlátili a brali jim peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctiletý Pavel si vymýšlel různé záminky, jen aby nemusel jít do školy. Nechtěl se ulít z učení, ale měl panický strach ze dvou agresivních spolužáků, kteří své vrstevníky surově bili a brali jim peníze. Případ drsné šikany na jedné ze základních škol na Tachovsku skončil až před soudem.

Foto: Envato

Ilustrační snímek

Článek

Provinilci sice za své chování nemohou být s ohledem na jejich nízký věk potrestáni, ale spe­ciální soud pro mládež jim může v závažných případech uložit výchovné opatření. A to se také stalo.

„Oba dostali výstrahu s napomenutím a dále musí vykonat bezplatně ve volném čase společensky prospěšnou činnost ve výměře 10 hodin,“ řekla Právu soudkyně Michaela Řezníčková.

Děti napodobují praktiky, které okoukaly v televizi, v kině nebo na internetu
Karel Bröckl, soudní znalec

Podle ní se v době rozhodování soudu situace již zlepšila. „Oba nezletilí změnili školu a proběhla u nich i určitá sebereflexe,“ doplnila Řezníčková.

Soud konstatoval, že jednání chlapců naplnilo minimálně znaky trestného činu výtržnictví. „Opakovaně napadali spolužáky ze šesté třídy a jiné děti ze základní školy tak, že je bili pěstí, fackovali, kopali do různých částí těla a svírali kolem krku do tzv. kravaty,“ uvedla soudkyně.

Se slovní šikanou se setkává 40 procent žáků druhého stupně ZŠ, zjistil průzkum

Věda a školy

K útokům obou hochů docházelo ve škole, v jejím okolí, na náměstí v obci či u autobusové zastávky. „Jeden z chlapců také požadoval po nejméně 11 dětech peníze,“ doplnila Řezníčková.

Příkoří zažívaly děti několik měsíců „V důsledku chování obou hochů ani nechtěly chodit do školy. Vykazovaly zdravotní obtíže neurotického charakteru. Museli je doprovázet rodiče,“ uzavřela soudkyně.

Anketa

Zažili jste ve škole šikanu?
Ano
61,5 %
Ne
38,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11819 čtenářů.

Dětský psycholog a soudní znalec Karel Bröckl upozornil, že případů šikany v základních školách přibývá.

„Děti napodobují praktiky, které okoukaly v televizi, v kině nebo na internetu. Záleží hodně také na rodinném zázemí. Škola může jen těžko zcela potlačit násilí, které si do ní dítě přinese z domova,“ vysvětlil Bröckl.

Podle něj klasické hašteření dětí mezi sebou, jako jsou posměšky nebo naschvály, například v podobě schovávání školních pomůcek, přerůstá ve fyzické násilí. „Pokud se šikana včas odhalí, nemá to pro oběti žádný následek. Tím, že pro ně reálné nebezpečí pominulo, neurotické potíže v podobě strachu a úzkosti odezní velmi rychle,“ dodal Bröckl.

Policie žádnou statistiku násilných činů dětí do 15 let nevede s ohledem na jejich zákonem danou beztrestnost. Eviduje ale počty trestně stíhaných osob od 15 do 18 let. Jen za loňský rok jich obvinila téměř tři a půl tisíce.

Do škol má nově přijít i „wellbeing“. Není jasné, jak to učit

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám