Hlavní obsah

Sestru nechala vyhladovět na chodbě mezi odpadky. Dostala 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní nemohoucí sestru nechala dlouhé měsíce ležet na karimatce mezi odpadky a trpět proleženinami, dokud nezemřela hlady. Za zvlášť trýznivou vraždu vyměřil ve středu soud osmačtyřicetileté ženě z Poděbrad 15 let vězení. Verdikt není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt vynesl Krajský soud v Praze. „Obžalovaná od určitého okamžiku rezignovala na dostatečnou péči (o poškozenou) a to její chování svědčí o její naprosté lhostejnosti ke zdravotnímu stavu poškozené a jejímu přežívání v tom objektu,“ uvedla předsedkyně senátu Jana Nováková.

„Obžalovaná měla dostatek finančních prostředků na to, aby zajistila odpovídající péči o poškozenou,“ podotkla soudkyně.

„Já chci jenom říct, že jsem měla sestru ráda, určitě jsem jí nechtěla nijak ublížit. Ale jsem si vědomá, že mým jednáním a nerozhodností došlo k tomu, že zemřela,“ prohlásila ve středu na závěr jednání obžalovaná.

Zemřela hlady mezi odpadky. Sestra postižené ženy u soudu popisovala, jak o ni pečovala

Krimi

Žena nechala od října 2021 do května následujícího roku svou o dva roky mladší fyzicky i mentálně postiženou mladší sestru vyhladovět na karimatce mezi odpadky na chodbě rodinného domu v Poděbradech. Poškozená od narození trpěla dětskou obrnou a Crohnovou chorobou, což vyžadovalo péči jiné osoby. Obžalovaná k zajištění péče nabyla veškerého majetku po zesnulých rodičích. Přesto ale sestře podle státního zástupce nebyla schopná péči zajistit.

„Nepodávala poškozené léky předepsané lékařem, které poškozená nebyla schopna sama užít, ponechala ji dlouhodobě v nezměněné poloze vleže,“ stojí v obžalobě.

Poškozená tak utrpěla velmi bolestivé proleženiny až na dvaceti procentech těla, v některých místech až na kost. Sestra přiznala, že ji myla jednou za dva týdny, zuby jí nečistila.

Obžalovaná si musela být vědoma, co svým jednáním může způsobit, ale asi se spoléhala na jistou náhodu, že tam ten následek nenastane
soudkyně

Obžalovaná své sestře nezajistila nejen lékařskou péči, ale ani základní a dostatečný příjem základních potravin. Pitva následně mimo jiné zjistila, že v době smrti vážila poškozená sedmatřicet kilo a v žaludku měla jen pár zrníček rýže. Obžalovaná se hájila tím, že sestra v poslední době údajně odmítala jíst i brát léky. Žena, která byla jediným žijícím příbuzným poškozené, přitom podle obžaloby věděla, že je její sestra závislá na péči někoho jiného. Jednala tak podle žalobce s vědomím, že opomenutím péče sestru usmrtí.

„Nedošlo k dostatečnému podávání léků, rozhodně tam nebyla dostatečná výživa. Obžalovaná si musela být vědoma, co svým jednáním může způsobit, ale asi se spoléhala na jistou náhodu, že tam ten následek nenastane,“ doplnila soudkyně.

I přesto, že obžalovaná dva týdny před smrtí poškozené převedla z jejího účtu na svůj milion korun, žalobce vyloučil zištný motiv, protože obžalovaná finanční prostředky nijak neutrácela.

Matku za čtvrt roku utýral, na těle měla tři tisíce vší

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám