Hlavní obsah

Zemřela hlady mezi odpadky. Sestra postižené ženy u soudu popisovala, jak o ni pečovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Otřesný případ vraždy vlastní sestry začal v úterý projednávat Krajský soud v Praze. Obžalovaná podle spisu nechala dlouhé měsíce hladovět a trpět proleženinami na karimatce mezi odpadky svou nemohoucí sestru. Za zvlášť trýznivou vraždu žena může dostat až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena podle obžaloby nechala minimálně téměř od října 2021 do května následujícího roku svou o dva roky mladší fyzicky i mentálně postiženou o dva roky mladší sestru vyhladovět na cvičební podložce mezi odpadky na chodbě rodinného domu v Poděbradech.

„Nepodávala poškozené léky předepsané lékařem, které poškozená nebyla schopna sama užít, ponechala ji dlouhodobě v nezměněné poloze vleže,“ stojí v obžalobě. Poškozená tak utrpěla velmi bolestivé proleženiny až na dvaceti procentech těla. Obžalovaná své sestře nezajistila nejen lékařskou péči, ale ani základní a dostatečný příjem základních potravin.

K zajištění péče získala majetek po rodičích

K zajištění péče o svou nemohoucí sestru přitom dostala po rodičích veškerý majetek včetně rodinného domu. Žena, která byla jediným žijícím příbuzným poškozené, přitom podle obžaloby věděla, že je její sestra závislá na péči někoho jiného. Podle obžaloby žena jednala s vědomím, že opomenutím péče sestru usmrtí.

Matku s otevřenou zlomeninou stehna utýrala k smrti, dostala 17 let vězení

Krimi

„Je to těžký, no. Se sestrou jsem žila celý život a je mi líto, jak to dopadlo. Moje jednání bohužel vedlo k jejímu úmrtí,“ povzdechla si na začátek výpovědi obžalovaná, popřela však, že by jednala úmyslně. Dušovala se, že sestře dávala ráno před odchodem do práce léky, jídlo i pití.

Na dotaz soudkyně, proč nechala sestru ležet na karimatce mezi odpadky, žena odpověděla, že v ostatních místnostech bylo „plno věcí, nábytku a odpadky“. Proč je nevyklidila a nevytvořila tím pro sestru místo, vysvětlovala tím, že nemohla „vynášet odpadky, protože byl covid“ a navíc měla malou popelnici, která byla prý pořád plná plen po sestře.

Znalci: Byl to promyšlený postup

Obžalovaná sama nahlásila úmrtí své sestry dva dny poté, co to zjistila. Než přijela sanitka, tak její tělo umyla, oblékla a položila na gauč.

Poškozená od narození trpěla dětskou obrnou a Crohnovou chorobou (chronickým onemocněním trávicího traktu).

Obžalovaná podle znalců naopak netrpí a ani v době činu netrpěla žádnou duševní poruchou nebo závislostí na alkoholu či jiných drogách. Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie šlo z její strany o promyšlený postup.

Soud v úterý vyslechl obžalovanou, svědky i znalce a provedl listinné důkazy. Ve středu jsou na programu závěrečné řeči a vyhlášení rozsudku.

Dvojice utýrala ve sklepě na Svitavsku uneseného mladíka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám