Hlavní obsah

Šestiletá dívka v Jihlavě bodla otce do zad, když mlátil její matku. Agresor vyvázl se 4,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Jihlava

Jaké zoufalství asi musela zažívat teprve šestiletá holčička, když vzala nůž a bodla s ním do zad otce, který zrovna brutálně mlátil její matku? Agresor svou družku dlouhodobě psychicky i fyzicky týral a znásilňoval v bytě, kde byly i dvě malé děti. Za své chování přitom vyvázl docela lacino, musí si odsedět 4,5 roku vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena zažívala v jednom z jihlavských bytů peklo na zemi dlouhé dva roky. Popis nejrůznějšího příkoří, které musela vytrpět, by byl na několik stran. Urážky, ponižování, bití, znásilňování. Není se čemu divit, že žena nakonec začala hledat útěchu na dně lahve s alkoholem. Nepomohlo totiž, ani když volala o pomoc. Muž ze sousedství, který její volání zaslechl a přišel se podívat, co se děje, byl totiž agresorem také zbit.

Při jednom z útoků, kdy muž stáhl ženu na zem, polil ji močí a pak do družky stočené do klubíčka bušil, svou matku bránila její šestiletá dcera a bodla nožem otce do zad. Muž neutrpěl žádné vážnější zranění.

Užitečnější pro klienta by byla protialkoholní léčba
advokát obžalovaného

Okresní soud v Jihlavě v prosinci mužovo počínání ohodnotil jako týrání, znásilnění, pokus ublížení na zdraví, vydírání a maření vykázání, za což uložil trest 4,5 roku vězení. Oběti přitom nepřiznal žádné odškodné. Proti verdiktu se odvolal útočník i poškozená.

„Skutky vznikly jak za působení obžalovaného, tak poškozené, po požívání alkoholu. Trest by mohl být pod zákonnou sazbou. Užitečnější pro klienta by byla protialkoholní léčba,“ tvrdil mužův obhájce před odvolacím senátem brněnského krajského soudu.

Muž se sice na začátku doznal ke všemu kromě znásilnění, ovšem podle obhájce to bylo trochu jinak. „On se víceméně přiznal, ale pak to popřel,“ nabídl advokát svůj pohled. „Je mi líto, že to došlo až sem,“ zahučel před soudem čtyřiačtyřicetiletý obžalovaný.

Oběti má zaplatit 100 tisíc

Senát v čele s Petrem Hlavinou ale ve čtvrtek nenašel žádný důvod, proč trest mírnit, naopak rozhodl tak, že vedle vězení musí muž zaplatit své oběti sto tisíc korun na náhradě nemajetkové újmy. „Obžalovaný je usvědčován přímými i nepřímými důkazy, které utváří uzavřený řetězec. Poškozenou opakovaně nutil k pohlavnímu styku, týral ji, opakovaně mařil rozhodnutí o vykázání,“ vypočítával soudce Hlavina.

Soudce připomenul, že součástí vyšetřování byly i znalecké posudky, u oběti odborníci nenašli sklony ke lhaní a její výpověď ohodnotili jako popis skutečně prožitých událostí. „Došlo u ní ke vzniku syndromu týrané osoby, ztrácela kontrolu nad svým životem, ztrácela sebevědomí, nedokázala reagovat na násilí ze strany obžalovaného. Proto se uchýlila k alkoholu, který jí pomáhal zvládat strach,“ odkázal Hlavina na závěry znalců.

Muži hrozilo až deset let, verdikt jihlavského soudu tak odvolací senát podle svých slov nemohl označit za přísný, natož nepřiměřeně přísný. „Je to spíše naopak,“ řekl Hlavina. Protože se proti verdiktu neodvolalo státní zastupitelství, brněnský soud už nemohl trestat přísněji. Senát tak alespoň oběti přiznal požadovanou finanční satisfakci.

Rakušanka, která věznila syna v přepravce pro psa, dostala 20 let

Evropa

Reklama

Související témata:
Maření výkonu úředního rozhodnutí

Výběr článků

Načítám