Hlavní obsah

Rakušanka, která věznila syna v přepravce pro psa, dostala 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud v dolnorakouské Kremži (Krems) ve čtvrtek pozdě večer poslal na 20 let do vězení matku, která svého nyní 13letého syna věznila v přepravce pro psy, týrala ho hlady nebo ho v nevytopeném pokoji polévala studenou vodou. Informovala o tom agentura APA. Soud o tomto případu, kterému se v Rakousku dostalo velké pozornosti, ve čtvrtek jednal celý den. Čtrnáctiletý trest soud udělil spolupachatelce matky. Rozsudky nejsou pravomocné, lze se proti nim odvolat.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Třiatřicetiletá matka byla odsouzena kvůli pokusu o vraždu, týrání nebo zanedbávání nezletilého a z omezování svobody. Informační server Teller Report uvádí, že kromě trestů odnětí svobody musí obě odsouzené chlapci zaplatit dohromady 80 tisíc eur (2 miliony korun). Nyní by obě ženy měly být poslány do psychiatrické léčebny.

Podle soudu samoživitelka chlapce nejméně od července do listopadu předloňského roku kromě jiného poutala, bila, zacpávala mu ústa roubíkem. Nechala ho hladovět. Vypověděla, že opakovaně jednala podle návodu své tehdejší přítelkyně, také nápad zavírat chlapce do přepravky na psy, prý měla tato nyní 40letá žena. Spolupachatelka to ale popírá.

Podle agentury DPA matka týrání chlapce několikrát natáčela. Své chování odůvodňovala tím, že z údajně agresivního a vzdorovitého syna chtěla vychovat hodné dítě. Zcela popírá, že by měla v úmyslu chlapce zabít, u soudu projevovala lítost a tvrdila, že neví, jak to mohlo zajít tak daleko.

Matčin právní zástupce svou klientku popsal jako „intelektuálně velmi jednoduchou“ a lehce manipulovatelnou osobu, pro kterou byla výchova chlapce příliš a vážnost chlapcova utrpení nechápala.

Američanka propagující na YouTube přísnou výchovu jde do vězení za týrání dětí

Amerika

Situace se vyhrotila v listopadu 2022, kdy matka tehdy 12letého chlapce u otevřeného okna polévala studenou vodou. Tělesná teplota podvyživeného chlapce činila jen 26,8 stupně Celsia a dostal se do ohrožení života. Spolupachatelka o věci nakonec informovala sociální pracovníky, kteří přijeli do bytu, kde matka chlapce držela, a přivolali pomoc. Do nemocnice chlapec dorazil v komatózním stavu.

Osm členů poroty verdikt probíralo sedm hodin. Soudce následně přísnost trestu odůvodnil tím, že svým činem dvojice žen chlapci zničila život, protože na psychologické úrovni je „jednoznačně kompletně zničen“. Nyní chlapec žije se svým otcem.

Soudní expert uvedl, že za chováním matky nejspíš stojí „vážná a dlouhodobá psychologická porucha“. Předpověděl, že by mohla v budoucnu zločin ublížení na zdraví opět spáchat. Podobnou míru nebezpečí přiřkl i spolupachatelce.

Soud snížil o tři roky trest muži, který léta znásilňoval družku a brutálně týral její syny

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám