Hlavní obsah

Šestice mužů chystala podle obžaloby padělky peněz za miliardy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kauzu šestice mužů obžalovaných z přípravy padělání a pozměňování peněz začal v pondělí rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Muži, kteří byli podle vyšetřovatelů napojeni na italskou zločineckou organizaci, se chystali tisknout české bankovky i eurobankovky za miliardy.

Foto: Petr Marek, Právo

Eugen Balog, David Bednář, Jiří Černý, Rudolf Kalovský, Roman Repa a Radim Švec (zleva) u soudu v Olomouci.

Článek

Před soudem stojí Slováci Eugen Balog (42) a Roman Repa (48) a čeští občané David Bednář (42) z Lanškrouna, Jiří Černý (46) z Olomoucka, Rudolf Kalovský (47) z Přerovska a Radim Švec (42) z Brna. Hrozí jim až 12 let za mřížemi.

Fungovat podle obžaloby měli jako členové organizované skupiny, která operovala nejen v Itálii, ale i na Slovensku a v Maďarsku, a to v srpnu až říjnu 2014.

Italové zajišťovali podle vyšetřovatelů prostředky na výrobu padělků. V České republice, kde se měly v hodnotách 20 a 500 euro a 2000 a 5000 korun tisknout, činnost koordinovali podle obžaloby Kalovský a Švec. Konkrétně se tak mělo dít v Dolní Čermné na Orlickoústecku v tiskárně, která patřila Bednářovi.

Muže z Písecka zadrželi kvůli padělání bankovek. Některé mohou být v oběhu

Krimi

Do oběhu měly padělané bankovky jít v Evropě a Asii. České bankovky měli padělatelé vyrobit v hodnotě 40 miliard korun, za to měli slíbenou odměnu 600 milionů korun. Vyrobili jich nejméně 80 a na Slovensku je předali Repovi.

Eurobankovky měli vyrobit v hodnotě 500 milionů eur. Odměna v tomto případě činila jeden milion eur. Vyrobit je však nestihli, neboť Italové byli v říjnu 2014 na Slovensku zadrženi.

Půl milionu shořelo na popel. Zhrzená žena na Chebsku spálila expříteli peníze

Krimi

„Jednání obžalovaných je vysoce společensky nebezpečné, a to nejen s ohledem na značný rozsah. Zásadní v tomto směru je, že umí pracovat s originálním bankovním papírem,“ řekl Právu státní zástupce Robert Henzel. Hlavní líčení pokračuje v úterý.

Reklama

Související články

Na trh se dostává „krvavé“ zlato

Na světový trh se dostávají zlaté cihly falešně označené logy velkých výrobců, například švýcarských firem. Padělky je těžké odhalit a jsou ideálním zdrojem...

Výběr článků

Načítám