Hlavní obsah

Senior zabil v Praze na přechodu dvě ženy. Soud mu snížil trest

Novinky, bad
Praha

Místo sedmi let stráví devětašedesátiletý Karel Macháček ve vězení jen pět. Macháčkovi, který vjel i přes červenou na přechod, kde srazil čtyři ženy, z nichž dvě náraz nepřežily, snížil ve středu odvolací senát pražského městského soudu o dva roky trest, který dostal v létě od Obvodního soudu pro Prahu 10. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Macháček odchází od souduVideo: Novinky

 
Článek

Macháček se v odvolání snažil dosáhnout vrácení případu k doplnění dokazování. Podle jeho obhájce Jiřího Nauše „nebyly provedeny všechny důkazy tak, jak být provedeny měly“. Zejména mu šlo o neurologický znalecký posudek a dodatečný výslech znalkyně. Macháček si podle svých slov poslední okamžiky před tragédií nedokáže vysvětlit a argumentoval i svým zdravotním stavem a možným výpadkem vědomí.

Nevím, proč jsem nezastavil, říká muž souzený za smrt dvou lidí na přechodu v Praze

Krimi

Odvolací soud ale tímto nepřesvědčil. Už jen proto, že nedlouho předtím srazil Macháček chodce na přechodu a způsobil mu těžká zranění, za což dostal v dubnu 2018 podmíněný trest.

Auto v Praze srazilo čtyři chodce, dva jsou po smrti.Video: Novinky

„Sedm měsíců předtím udělal úplně totéž. Jestliže za těchto okolností nešel k lékaři, ale místo toho sedl za volant a řídil, pak si zaslouží trest,“ uvedl předseda senátu Jaroslav Cihlář. Soudce také připomněl, že ani v minulosti nebyl Macháček vzorným řidičem, za posledních deset let měl sedm záznamů o přestupcích.

Soud nicméně Macháčkovi snížil o dva roky trest, když vzal v potaz jeho věk a zdravotní obtíže.

Na přechodu v Praze zabil chodkyně. Dostal 7 let

Krimi

Macháček před třemi lety v pražské Hostivaři vjel i přes červenou na přechod ve více než čtyřicetikilometrové rychlosti a srazil tam svým autem čtyři ženy. Dvě z nich na místě zemřely, další dvě utrpěly těžká zranění.

Podle znaleckého posudku byl Macháček v době, kdy padala oranžová, více než 100 metrů před přechodem a do nárazu zbývalo přes osm vteřin. Brzdit ale začal až téměř tři vteřiny po střetu s chodkyněmi.

Macháček vinu nijak nepopíral, hájil se ale mimo jiné tím, že se mu v tu chvíli zatmělo před očima. Už v červnu, na začátku hlavního líčení, tvrdil, že jel opatrně a věnoval se řízení. Proč ale nezastavil na červenou, vysvětlit nedokázal. „Viděl jsem červenou a říkal jsem si, že musím zastavit, ale nezačal jsem brzdit,“ řekl v červnu obžalovaný.

Ve středu se před odvolacím soudem kál. „Chtěl bych říct, že lituju toho, co se stalo. Nedovedu si představit, z jakého důvodu k tomu došlo,“ prohlásil na závěr jednání Macháček.

Auto v Praze srazilo čtyři chodce, dva jsou po smrti

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám