Hlavní obsah

Senior přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku granátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Osmdesátiletý senior přinesl v pátek ráno na policejní služebnu v Prostějově v ulici Újezd v igelitové tašce granáty. Měl je prý desítky let v rodinném domě a nyní na ně při úklidu narazil. Vyvolal policejní manévry. Pyrotechnik zjistil, že se jedná o 22 cvičných a jeden ruční granát.

Foto: Policie ČR, Novinky

Senior přinesl v igelitové tašce na policejní služebnu větší množství granátů.

Článek

Senior podle policejní mluvčí Miluše Zajícové dorazil s igelitkou na služebnu ráno před osmou hodinou. „Měl v ní předměty, které připomínaly munici, a uvedl, že je měl několik desítek let uložené v rodinném domě, který se nachází v teritoriu obvodního policejního oddělení Němčice nad Hanou. Nyní je při úklidu našel a rozhodl se je odevzdat na policii k bezpečné likvidaci,“ řekla Novinkám mluvčí.

Službu konající policisté podle ní ihned zareagovali, muže s taškou vykázali před budovu a předměty uložili na travnatý pás do bezpečné vzdálenosti od budovy. Na místo přivolali pyrotechnika.

Foto: Policie ČR, Novinky

Jeden z cvičných granátů

„Pyrotechnik uvedl, že se jedná o funkční výbušninu, konkrétně 22 cvičných granátů, jeden ruční granát a jeden třecí zapalovač do ručního granátu,“ uvedla Zajícová s tím, že pyrotechnik si munici převzal k odborné likvidaci. Evakuace osob nebyla nutná. Případ je nadále v šetření.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu nedovolené ozbrojování a na základě dalšího prověřování je možné, že právní kvalifikace bude dodatečně rozšířena pro trestný čin obecné ohrožení,“ zdůraznila policejní mluvčí.

Foto: Policie ČR, Novinky

Dělostřelecký granát nalezený při výkopových pracích na Prostějovsku.

Policisté opakovaně varují před tím, aby lidé jakkoliv manipulovali s předměty, které připomínají munici. Přesto se občas vyskytují případy, kdy je nálezci dokonce přenášejí. Správně se třeba zachoval muž, který ve čtvrtek objevil při výkopových pracích předmět připomínající munici v katastru obce Slatinky na Prostějovsku a zavolal policii.

„Pyrotechnik zjistil, že se jedná o dělostřelecký granát PZGR 8,8 cm. Munici na místě zabezpečil a převezl k odborné likvidaci,“ doplnila Zajícová.

Sovětský granát citrónek ležel desítky let v bahně. Video dokládá, co v něm stále dřímalo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám