Hlavní obsah

Sovětský granát citrónek ležel desítky let v bahně. Video dokládá, co v něm stále dřímalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jackov

Zřejmě pěkných pár desetiletí ležel na dně rybníka v Jackově u Moravských Budějovic ruční granát. Muž s detektorem ke zrezivělé věci raději přivolal policii a udělal dobře. Video z následného zneškodnění potvrzuje, že manipulovat s municí v jakémkoli stavu by měl opravdu jen odborník.

Granát ležel desítky let v bahněVideo: Policie ČR

 
Článek

Oznámení o nálezu podezřelého předmětu přijali policisté na operačním středisku ve čtvrtek 4. dubna odpoledne.

„Nález připomínal nevybuchlý granát,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková, na co muže, prozkoumávajícího terén vypuštěné vodní nádrže, upozornil detektor kovů.

Policisté místo zajistili a obrátili se na kolegy specialisty z pyrotechnické služby.

„Pyrotechnik zjistil, že se skutečně jedná o značně zkorodovaný ruční granát model F1, a proto rozhodl o jeho zneškodnění na bezpečném místě na poli nedaleko nálezu,“ uvedla policejní mluvčí.

„V této souvislosti opětovně upozorňujeme, aby lidé byli v případě nálezů munice velice opatrní. V případě, že takový předmět najdete, ihned volejte na linku 158. Předmětu se nedotýkejte a nijak s ním nemanipulujte. Náhodné kolemjdoucí osoby, které by mohly přijít do kontaktu s municí, upozorněte a vyčkejte na příjezd policistů,“ shrnula Dana Čírtková.

Ruční granát F1 sovětské výroby zvaný podle tvaru citrónek má podle popisu účinnosti smrtící dosah střepin až padesát metrů, odlétnout však mohou do čtyřnásobné dálky.

Nenoste nám granáty na služebnu, ani je neberte do MHD. Policie ukázala video z odpálení munice

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám