Hlavní obsah

Senior ignoroval povinnost mít brýle a smetl přecházející pár. Čeká ho vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pokud chtěl řídit, měl nosit brýle, případně čočky. Tuto povinnost ale sedmasedmdesátiletý Jan Juříček ignoroval, což bohužel odnesli dva lidé. Důchodce svým autem totiž smetl starší manželský pár přecházející po přechodu. Muž svým zraněním podlehl, žena bude mít zřejmě následky až do konce života. Seniora za to čekají dva roky vězení.

Senior jde do vězeníVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Nehoda se stala loni v září v Holešově. Juříček přijížděl po přehledné ulici, manželský pár vstoupil na přechod zleva z pohledu řidiče. V protisměru jedoucí auto zastavilo, jenže Juříček pokračoval stále dál a chodce smetl. Okresní soud v Kroměříži jej za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti potrestal dvouletým vězením.

Senior se s trestem odmítl smířit a podal odvolání. Stejně postupoval i státní zástupce, který upozornil na to, že soud muži vůbec neuložil trest zákazu řízení. Případ tak ve středu posoudil Krajský soud v Brně.

„Trest vězení je nepřiměřeně přísný. Klient byl doposud bezúhonný, celý život pracoval, žije ve spořádaném manželství. On i jeho žena trpí různými nemocemi. Ví, že nehoda byla obrovským neštěstím. Žije s pocitem viny. Soud tvrdí, že neprojevil spontánně lítost, klient je ale uzavřený člověk a nedokáže vyjadřovat emoce,“ tvrdila seniorova obhájkyně.

Kde jinde by měl být chodec v bezpečí než na řádně vyznačeném přechodu?
soudkyně Hana Kleinová

Podle ní za nehodu nemůže to, že muž neměl brýle. „Chodce neviděl ne proto, že by neměl brýle, ale proto, že mu je zastínil sloupek v autě. Byl mu uložen exemplární trest, a přitom problém je ten, že by mělo být u seniorů apelováno na důsledné přezkoumávání zdravotního stavu a zdravotní způsobilost k řízení by neměla být automaticky prodlužována,“ dodala pak.

Taková obhajoba zvedla ze židle státního zástupce. „Obžalovaný si neuvědomuje základní věc, že tu je nejzávažnější následek v dopravě, tedy smrt a těžké zranění. Prošel systémem pravidelných prohlídek, měl povinnost mít při řízení brýle a on to ignoroval. Selhal obžalovaný, ne systém. Úsek, kde k nehodě došlo, je zcela přehledný. Musel po delší dobu ty chodce vidět, sloupek mu je mohl zastínit maximálně na malý okamžik,“ dokazoval veřejný žalobce.

Nejde o drakonický trest

Sám důchodce toho soudu příliš neřekl. „Do protivky stálo auto a svítilo proti mně, ale asi mě neoslňovalo,“ řekl nejdřív. Když pak státní zástupce předložil mapu místa nehody, aby ukázal, že ke střetu došlo na rovné ulici, měl důchodce ještě jednu poznámku. „Zdá se mi, že to není ten přechod,“ zapochyboval.

Senát v čele s Hanou Kleinovou pak neměl se seniorem slitování. Jeho odvolání smetl ze stolu a k trestu vězení mu přidal ještě pětiletý zákaz řízení. „Řídil bez brýlí vpodvečer, kdy už byla snížená viditelnost. Nemůže se vymlouvat, že mu sloupek bránil ve výhledu. Došlo k pohybu chodců zleva doprava, mohl je sledovat delší dobu, ale on je neviděl až do doby, kdy došlo k nárazu. Nevěnoval se dostatečně řízení a nesledoval situaci,“ popsala soudkyně.

„Pokud jde o označení trestu jako drakonického, tak kde jinde by měl být chodec v bezpečí než na řádně vyznačeném přechodu? To nebylo žádné náhlé vběhnutí do vozovky. S ohledem na porušení důležitých povinností a okolnostem případu bylo vyloučené podmíněné odložení výkonu trestu,“ uzavřela Kleinová.

Řidič srazil dívku na přechodu. Odvezl ji do školy a ujel

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám